Skotská vejce z telecího masa

Kateřina Gallinová

Skotská vejce z telecího masa

Znáte jídlo pod názvem pštrosí vejce? Tak skotská vejce jsou vlastně úplně totéž. Vajíčka uvařená naměkko obalíte ochuceným mletým masem a usmažíte. Starý anglický recept neobsahoval žádný strouhankový obal, i když je dnes obvyklý. A jelikož já pečivo a ani moc ořechy (mleté se dají použít místo strouhanky) nejím, držím se v tomto bodě původního postupu. Nebojte, i bez strouhanky vše dobře drží pohromadě. Jen použijte opravdu jemně mleté maso. Moc hrubé špatně na vajíčku drží a nebo při smažení praská

Postup přípravy

  1. Najemno namleté maso propracujte se solí, mletým pepřem, nastrouhanou citrónovou kůrou a najemno nasekanou petrželkou.

  2. Vejce vložte do vlažné vody a rychle uveďte do varu (při tomto postupu nemají takové tendence praskat). Poté je vařte 5 až 6 minut, takzvaně na hniličku. Jejich bílek už bude poměrně pevný, ale žloutek ještě tekutý.

  3. Uvařená vejce prudce ochlaďte a oloupejte.

  4. Do menšího hrnce dejte rozehřívat sádlo. Sádla potřebujete tolik, aby v něm skotská vejce mohla plavat, nedotýkala se dna hrnce.

  5. Masovou směs rozdělte na 6 dílů. Každé z vajec pečlivě obalte masem, aby nikde nekoukalo. Masový obal dobře upěchujte, aby vám pak při smažení nepraskal.

  6. Vařená vajíčka obalená masovou směsí postupně usmažte ve vysoké vrstvě sádla. Mletého masa není silná vrstva, takže bude stačit jen několik minut tepelné úpravy. Cílem je, aby byla masová vrstva propečená, ale žloutek ve vajíčku ještě nebyl natvrdo.

  7. Hotová skotská vejce podávejte ještě teplá s přílohou dle vašeho výběru (hodí se např. zeleninový salát, bramborová kaše, dýňová kaše, květáková kaše). Ale dají se jíst i vychladlá, třeba někde na cestách.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte