Skořicový estonský Kringel - varianta bez lepku, mléka

Radka

Chystáte se na Velikonoce? Rozhodně vyzkoušejte skořicový cop, původně z Estonska, v Rusku se peče na Velikonoce prý podobné pečivo, říká se mu babka. My tomu říkáme prostě věnec... Bez lepku, případně i mléka a vajíček. PS: Naplnit ho můžete i na slano třeba jako pizzu, pak je nutné všechny ingredience drobně nastrouhat (šunku, sýry atd.). Recept vznikl na přání a jako předloha, od které jsem se odpíchla, byl využit recept v bezmléčné a bezvaječné verzi od Zuzky Novákové. Můžete udělat velký věnec nebo z menších kusů skořicové copánky. Kdo může použít vajíčka dejte místo vaječné náhrady s horkou vodou 1 celé střední vajíčko + jeden žloutek, které rozmícháme v teplém rostlinném mléce. Rozválené těsto, lze plnit i rozpuštěným bezmléčným nugátem.

Skořicový estonský Kringel - varianta bez lepku, mléka

Suroviny pro 10 osob

Čeho Kolik
bezlepková mouka, libovolná 500 g
guarana prášek 2 lžičky
sůl 1 lžička
kypřící prášek do pečiva 8 g
cukr třtinový 1 lžíce
vajíčka 1 kus
vaječný žloutek 1 kus
droždí sušené 6 g
mléko rostlinné 500 ml
máslo z mandlí, krém 30 g
cukr třtinový 10 lžic
skořice mletá 1,5 lžic
máslo z mandlí, krém 100 g
soda jedlá 1 lžička
voda horká 1 dl

Postup přípravy

  1. Večer si zaděláme těsto - mouky smícháme s guarovou moučkou, solí a kypřidlem. Vedle v hrnečku si rozmícháme vaječnou náhradu s horkou vodou. Mléko trochu ohřejeme, aby nebylo ledové z lednice. K moučné směsi přidáme lžíci cukru a rukou vmícháme a ve směsi rozmělníme i gel, který se vytvořil z náhrady vajec. Přidáme sušené droždí a opět promícháme rukou. Nakonec přilijeme na 2 x tekutinu a opět rukou vytvoříme polotuhé těsto, až se všechny suroviny spojí. Mísu zakryjeme a vložíme do lednice přes noc nebo alespoň na 8 hodin....NIKDY NE ÚPLNĚ V BLÍZKOSTI MRAZÁKU!

  2. Druhý den nebo po 8 hodinách si k těstu přidáme 30 g rozpuštěného tuku a úplně tuk do těsta zapracujeme. Těsto takto připravené si překlopíme na hojně pomoučenou plochu několikrát prohněteme. Dobré je si nyní dát pod těsto už pečící papír, na kterém budeme věnec péct.... Opět papír posypeme mouku a válečkem těsto rozválíme na tloušťku asi 1-1,5 cm, radši tlustější, protože pokud jsme málo podsypali, bude se trhat...

  3. Troubu předehřejeme na 215°C, na dno dáme hrnec s 1 l vody. Těsto potřeme 100 g rozpuštěného tuku a posypeme rovnoměrně směsí cukru se skořicí. Pomocí papíru zarolujeme závin, který uprostřed rozřízneme podélně nožem a opatrně překládáme dva vzniklé prameny ( má velkou tendenci se to trhat).... je možné z těsta vytvořit více malých závinů a vytvořit malé copy, se kterými se bude lépe manipulovat... Na papíru tedy věnec spojíme opatrně do kruhu a pomocí papíru přeneseme do formy. Necháme cca 10 minut kynout např. vložený do igelitové taška u nahřívající se trouby...

  4. Povrch potřeme rozpuštěnou jedlou sodou a pečeme ve vyhřáté troubě u věnce cca 30-35 minut. (pokud se shora připaluje, přikryjeme alobalem). Pak troubu vypneme a necháme věnec ještě 5 minut dotáhnout... 5. Formu s věncem necháme odpočinout a vychladnout na mřížce. Pocukrujeme a krájíme a krájíme.....

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů