Skořicové hvězdičky - Zimtsterne
Ty tvary hvězdiček jsou tak vánoční, až se mi draly na rty koledy! Opravdu! A ta vůně. Ořechy, mandle a skořice.
- 2h
- 30 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 30 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
vaječný bílek | 2 kusy |
ořechy lískové | 100 g |
sůl | 1 špetka |
citronová šťáva, čerstvá | 0,5 lžičky |
cukr moučka | 125 g |
cukr vanilkový | 1 lžíce |
skořice mletá | 1 lžička |
mandle | 100 g |
Postup přípravy
-
Bílky se špetkou soli napěníme šlehačem, přidáme cukr, citron a vyšleháme do pevného sněhu. Tři lžíce odložíme bokem, do zbytku přidáme vanilkový cukr, skořici, ořechy, které jsme si nasucho opražili na pánvi (vychladlé) a mandle. Pokud chceme, můžeme dělat pouze z mandlí, nebo třeba přidat vlašské ořechy.
-
Hmotu zavřeme do dózy a necháme nejméně 2 hodiny chladit v lednici. Troubu předehřejeme na 150 C. Těsto rychle vyválíme na silikonové podložce, nebo mezi dvěma foliemi na 3/4 cm silný plát. Já jsem válela tak, že jsem si silikonovou podložku přeložila, do ní dala těsto a bylo. Vykrájíme hvězdičky, přeneseme na plech s pečícím papírem. Do sněhu, který jsme si předtím dali bokem, přidáme pár kapek vody a mašlovačkou potřeme každou hvězdičku polevou.
-
Pečeme 15 až 18 minut podle tloušťky. Tedy podle tloušťky hvězdiček. Do vánoc skladujeme v krabici. Měly by změknout po dvou dnech (pro změknutí lze přidat půlku jablka).
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů