Ty tvary hvězdiček jsou tak vánoční, až se mi draly na rty koledy! Opravdu! A ta vůně. Ořechy, mandle a skořice.
- 2h
- 30 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
2 kusy |
2 kusy |
100 g |
100 g |
1 špetka |
1 špetka |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
125 g |
125 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
100 g |
100 g |
Postup přípravy
-
Bílky se špetkou soli napěníme šlehačem, přidáme cukr, citron a vyšleháme do pevného sněhu. Tři lžíce odložíme bokem, do zbytku přidáme vanilkový cukr, skořici, ořechy, které jsme si nasucho opražili na pánvi (vychladlé) a mandle. Pokud chceme, můžeme dělat pouze z mandlí, nebo třeba přidat vlašské ořechy.
-
Hmotu zavřeme do dózy a necháme nejméně 2 hodiny chladit v lednici. Troubu předehřejeme na 150 C. Těsto rychle vyválíme na silikonové podložce, nebo mezi dvěma foliemi na 3/4 cm silný plát. Já jsem válela tak, že jsem si silikonovou podložku přeložila, do ní dala těsto a bylo. Vykrájíme hvězdičky, přeneseme na plech s pečícím papírem. Do sněhu, který jsme si předtím dali bokem, přidáme pár kapek vody a mašlovačkou potřeme každou hvězdičku polevou.
-
Pečeme 15 až 18 minut podle tloušťky. Tedy podle tloušťky hvězdiček. Do vánoc skladujeme v krabici. Měly by změknout po dvou dnech (pro změknutí lze přidat půlku jablka).
Makronutrienty
52%
13%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 892 kJ | 257 kJ |
Kalorická hodnota | 452 kcal | 61,4 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
42,8 g
35 g |
5,81 g
4,75 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 4,28 SVJ | 0,581 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
28,5 g
2,24 g |
3,87 g
0,304 g |
Bílkoviny | 10,3 g | 1,4 g |
Sůl | 0,319 g | 0,043 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů