"SKLENĚNÉ" KUŘECÍ MASO SE ŠPENÁTEM A BRAMBOROVO-CUKETOVÝMI KNEDLÍČKY

Danula

U nás může být "zelený" naprosto cokoliv... Už aby mi na zahradě narostly vlastní cuketky, abych měla dostatek "stavebního" materiálu.

"SKLENĚNÉ" KUŘECÍ MASO SE ŠPENÁTEM A BRAMBOROVO-CUKETOVÝMI KNEDLÍČKY

Suroviny pro 5 osob

Čeho Kolik
kuřecí stehenní řízek 750 g
kořenicí směs grilovací koření 2 lžičky
škrob jemný 4 lžíce
slanina anglická 50 g
sojová omáčka 1 lžíce
sůl 2 špetky
sypká směs na bramborové těsto 400 g
cuketa 400 g
sůl 1 lžička
česnek sušený / granulovaný 1 lžička
voda 100 ml
cibule 0,5 kusu
česnek stroužky 3 kusy
mražený špenát listový, řezaný 400 g
mléko polotučné 1,5% tuku 100 ml
olej řepkový 1 lžíce
sůl 1 lžička
ochucovadlo univerzální sypké, polévkové koření 1 lžička
polohrubá mouka 4 lžíce

Postup přípravy

  1. Kuřecí stehenní maso nakrájíme na větší kousky, promíchat s kořením a necháme asi hodinku v lednici. Pak posypeme Solamylem, důkladně v něm všechny kousky obalíme a zprudka orestujeme na pánvi. Poté přisypeme slaninu, lehce zarestujeme, zakápneme sojovkou a trochou vody nebo vývaru a za stálého míchání necháme "napít". Na mase se vytvoří jakýsi "skleněný" obal a zůstane tak velmi šťavnaté.

  2. Maso poté vyjmeme z pánve a šťávu upravíme na požadovanou hustotu.

  3. Do mísy nastrouhám najemno cuketu, osolím a nechám tzv. "vyplakat", neslévám. Přidám zbytek surovin a umíchám těsto, pokud je hodně husté a suché (záleží na cuketách), tak přiliju trochu vody, těsto je malinko řidší než na klasické bramborové knedlíky. Z těsta tvaruju malé kuličky velikosti pimpongového míčku nebo vyválím silnější válečky a jen je pokrájím jako noky. Vařím ve vroucí osolené vodě asi 10 minut. Hotové promastím trochou oleje, aby se neslepily.

  4. Cibuli a česnek orestujeme na oleji, přilijeme mléko a přidáme zmrazený špenát. Hrnec přiklopíme pokličkou, ztlumíme plotnu a necháme špenát povolit. Pak po částech opatrně vmícháme mouku, aby se nám neutvořily hrudky, důkladně rozmícháme, osolíme a za občasného míchání povaříme, dokud nezhoustne natolik, že se nám začne lehce lepit na vařečku. Dle chuti dosolíme, můžeme přidat sušený česnek nebo špetku mletého chilli pro výraznější aroma a dochutíme Podravkou.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů