"SKLENĚNÉ" KUŘECÍ MASO SE ŠPENÁTEM A BRAMBOROVO-CUKETOVÝMI KNEDLÍČKY
U nás může být "zelený" naprosto cokoliv... Už aby mi na zahradě narostly vlastní cuketky, abych měla dostatek "stavebního" materiálu.
- 30m
- 5 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 5 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
kuřecí stehenní řízek | 750 g |
kořenicí směs grilovací koření | 2 lžičky |
škrob jemný | 4 lžíce |
slanina anglická | 50 g |
sojová omáčka | 1 lžíce |
sůl | 2 špetky |
sypká směs na bramborové těsto | 400 g |
cuketa | 400 g |
sůl | 1 lžička |
česnek sušený / granulovaný | 1 lžička |
voda | 100 ml |
cibule | 0,5 kusu |
česnek stroužky | 3 kusy |
mražený špenát listový, řezaný | 400 g |
mléko polotučné 1,5% tuku | 100 ml |
olej řepkový | 1 lžíce |
sůl | 1 lžička |
ochucovadlo univerzální sypké, polévkové koření | 1 lžička |
polohrubá mouka | 4 lžíce |
Postup přípravy
-
Kuřecí stehenní maso nakrájíme na větší kousky, promíchat s kořením a necháme asi hodinku v lednici. Pak posypeme Solamylem, důkladně v něm všechny kousky obalíme a zprudka orestujeme na pánvi. Poté přisypeme slaninu, lehce zarestujeme, zakápneme sojovkou a trochou vody nebo vývaru a za stálého míchání necháme "napít". Na mase se vytvoří jakýsi "skleněný" obal a zůstane tak velmi šťavnaté.
-
Maso poté vyjmeme z pánve a šťávu upravíme na požadovanou hustotu.
-
Do mísy nastrouhám najemno cuketu, osolím a nechám tzv. "vyplakat", neslévám. Přidám zbytek surovin a umíchám těsto, pokud je hodně husté a suché (záleží na cuketách), tak přiliju trochu vody, těsto je malinko řidší než na klasické bramborové knedlíky. Z těsta tvaruju malé kuličky velikosti pimpongového míčku nebo vyválím silnější válečky a jen je pokrájím jako noky. Vařím ve vroucí osolené vodě asi 10 minut. Hotové promastím trochou oleje, aby se neslepily.
-
Cibuli a česnek orestujeme na oleji, přilijeme mléko a přidáme zmrazený špenát. Hrnec přiklopíme pokličkou, ztlumíme plotnu a necháme špenát povolit. Pak po částech opatrně vmícháme mouku, aby se nám neutvořily hrudky, důkladně rozmícháme, osolíme a za občasného míchání povaříme, dokud nezhoustne natolik, že se nám začne lehce lepit na vařečku. Dle chuti dosolíme, můžeme přidat sušený česnek nebo špetku mletého chilli pro výraznější aroma a dochutíme Podravkou.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů