Šípkový sirup
V práci už mě bombardují kdy vložím recept na šípkový sirup, který jsem jim minule přinesla ochutnat a tak už musím. Tento recept mám od známe ze Slovenska a je skvělý. Šípky u nás byli oblíbené vždy a to většinou sušené v podobě čaje nebo jako babičky domácí šípkové víno. Co se šípků týče považuji za jejich největšího milovníka právě naší babičku která je miluje v jakékoli podobě at v čaji, víně či marmeládě a tak už při vaření mi bylo jasné že minimálně jedna láhev musí …putovat právě za ní. Vždyt právě ona mě naučila vycucávat přemrzlé šípky a vychutnat si tak šípkovou marmeládu kterou vytvořila sama příroda.(musím přiznat že většina lidí u toho na mě kouká jestli jsem se nezbláznila. Tak se pustte do toho, šípky jsou nejen dobré ale hlavně zdravé a obsahují velké množství vitamínu C .
- 3h
- 100 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 100 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
šípky, šípková růže | 2 500 g |
voda | 7 litrů |
cukr krupice | 4 kg |
kyselina citrónová | 4 lžičky |
Postup přípravy
-
Šípky omyjte, vložte do vody a rozmixujte ponorným mixérem ( v tomto kroku jsem "odrovnala" již letos druhý mixér a tak jsem použila mlýnek na maso),Vše necháme stát 24 hodin, po této době směs zahřejeme a chvilku táhneme(nevařit!). Stáhneme z ohně a opět necháme stát 24 hodin. Sirup přepasírujeme přez jemné plátno, tak aby nám do sirupu neunikl ani chloupek. Přidáme cukr, kyselinu citronovou a přivedeme k varu. Krátce povaříme,(sbírejte pěnu) stáhneme z ohně a vlijeme do vysterilizovaných láhví a uzavřeme. Hotový sirup uchováme v chladu.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů