Sicilský pomerančový salát s fenyklem

Jídelní plán

Sicilský pomerančový salát s fenyklem

Tento sicilský salát z fenyklu a pomerančů je dokonalým spojením svěžesti a jednoduchosti. Kombinace sladkých, šťavnatých pomerančů, křupavého fenyklu a pistácií vás přenese na sluncem zalitou Sicílii. Ideální jako lehký předkrm nebo příloha, která ozvláštní váš stůl během zimních měsíců - v sezóně vynikajících a vyzrálých pomerančů.

Postup přípravy

  1. Nejdříve si oloupejte pomeranče. Snažte se odstranit co nejvíce bílé dužiny a poté je nakrájejte na plátky o tloušťce přibližně půl centimetru, případně je rozdělte na jednotlivé segmenty.

    Fenykl omyjte, odřízněte tvrdou spodní část, případně podle potřeby odstraňte vrchní nehezké listy. Následně fenykl nakrájejte na co nejtenčí plátky, ideálně pomocí ostrého nože nebo mandolíny. Cibuli oloupejte, rozkrojte na čtvrtiny a nakrájejte opět na co nejtenší proužky.

    Salát rozkrájejte nebo natrhejte na kousky o velikosti menšího sousta. Zeleninu smíchejte v míse.

    V malé misce si připravte zálivku smícháním olivového oleje, citronové šťávy, špetky soli a čerstvě mletého pepře. Zálivku důkladně promíchejte a poté jí rovnoměrně pokapejte celý salát. Servírujte jako předkrm nebo přílohu.

    Jak si salát obzvláštnit? Na závěr salát posypte nasekanými nesolenými pistáciemi nebo lískovými oříšky, které dodají příjemnou křupavou texturu. Podle chuti můžete salát ještě ozdobit čerstvými bylinkami, například oreganem nebo bazalkou nebo přidat několik kousků ančoviček či kapary.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte