Shakshuka nadchne i muže
Shakshuka (čti šakšuka), pokrm typický pro severní Afriku, který s radostí vaří i v Izraeli. Mě k jejímu vyzkoušení přivedla touha, že to je jídlo z jedné pánve, kde je velké množství zeleniny a oblíbených vajíček. Navíc je to přesně to jídlo, které potřebuješ během dne, když nemáš čas nebo náladu vyvařovat.
- 30m
- 2 porce
- jednoduché
Suroviny pro 2 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
lilek baklažán | 0,5 kusu |
červená paprika | 0,5 kusu |
zelená paprika | 0,5 kusu |
cibule | 0,5 kusu |
česnek stroužky | 3 kusy |
rajský protlak | 1 lžíce |
rajčata | 200 g |
římský kmín mletý, cumin | 1 lžička |
pepř cayenský mletý | 1 g |
sůl | 1 lžička |
olivový olej | 1 lžíce |
koriandr čerstvý nať | 0,5 hrsti |
sýr kozí, tvrdý | 100 g |
pažitka nať čerstvá | 0,5 svazku |
pepř černý mletý | 1 špetka |
Postup přípravy
-
Na olivovém oleji osmahni na drobno nakrájenou cibulku. Mezitím si na menší kostky nakrájej papriky, lilek, cuketu a rajčata (pokud použiješ čerstvá).
-
Podle chuti ještě dosol nebo přidej na koření. Nakonec přidej propasírovaný česnek. Promíchej a udělej do Shakshuky pět otvorů, kam vyklepneš vajíčka. Přiklop pokličkou a nechej pět minut bublat. Nakrájej koriandr a pažitku.
-
Shakshuka je vynikající, když ji zapečeš na horním grilu v troubě. Proto si na začátku rozehřej v troubě horní gril na 100 stupňů.
-
Nakonec přidej sýr a dej do trouby na cca 3 – 4 minutky. Pokud nechceš zapékat v troubě, nechej pod pokličkou zhruba 10 minut, dokud se vajíčka neudělají.
-
Podávej posypané pažitkou a koriandrem. Teď už potřebuješ jenom lžíci
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů