Shakshuka nadchne i muže

Hana Štipák

Shakshuka (čti šakšuka), pokrm typický pro severní Afriku, který s radostí vaří i v Izraeli. Mě k jejímu vyzkoušení přivedla touha, že to je jídlo z jedné pánve, kde je velké množství zeleniny a oblíbených vajíček. Navíc je to přesně to jídlo, které potřebuješ během dne, když nemáš čas nebo náladu vyvařovat.

Shakshuka nadchne i muže

Suroviny pro 2 osoby

Čeho Kolik
lilek baklažán 0,5 kusu
červená paprika 0,5 kusu
zelená paprika 0,5 kusu
cibule 0,5 kusu
česnek stroužky 3 kusy
rajský protlak 1 lžíce
rajčata 200 g
římský kmín mletý, cumin 1 lžička
pepř cayenský mletý 1 g
sůl 1 lžička
olivový olej 1 lžíce
koriandr čerstvý nať 0,5 hrsti
sýr kozí, tvrdý 100 g
pažitka nať čerstvá 0,5 svazku
pepř černý mletý 1 špetka

Postup přípravy

  1. Na olivovém oleji osmahni na drobno nakrájenou cibulku. Mezitím si na menší kostky nakrájej papriky, lilek, cuketu a rajčata (pokud použiješ čerstvá).

  2. Podle chuti ještě dosol nebo přidej na koření. Nakonec přidej propasírovaný česnek. Promíchej a udělej do Shakshuky pět otvorů, kam vyklepneš vajíčka. Přiklop pokličkou a nechej pět minut bublat. Nakrájej koriandr a pažitku.

  3. Shakshuka je vynikající, když ji zapečeš na horním grilu v troubě. Proto si na začátku rozehřej v troubě horní gril na 100 stupňů.

  4. Nakonec přidej sýr a dej do trouby na cca 3 – 4 minutky. Pokud nechceš zapékat v troubě, nechej pod pokličkou zhruba 10 minut, dokud se vajíčka neudělají.

  5. Podávej posypané pažitkou a koriandrem. Teď už potřebuješ jenom lžíci

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů