Vynikající semínkový low carb - nízkosacharidový - chléb.
Po výzvě Zdravě do plavek jíme doma vlastně pořád stejně jako při výzvě. Jen už nejsme v surovinách tolik striktní. K čemu jsme se ale nevrátili, je klasické pečivo. Pšenici jsme úplně vyřadili, ze svého jídelníčku a s ní vlastně i další obiloviny obsahující lepek.
Pokud vás zajímá více o pšenici, tak určitě doporučuju si přečíst knihu – Život bez pšenice. Je to moc zajímavé čtení.
Z toho důvodu jsem přemýšlela, jak udělat chléb ze surovin, které aktuálně jíme :). A tak, po pár zkoušení, vznikl recept na semínkový chleba, do kterého ráda přidávám i ořechy.
- 1h:10m
- 12 kusů
- jednoduché
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
100 g |
100 g |
vláknina psyllium, jitrocelová 20 g |
20 g |
30 g |
30 g |
450 ml |
450 ml |
50 g |
50 g |
100 g |
100 g |
100 g |
100 g |
100 g |
100 g |
200 g |
200 g |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Celý postup uvidíte ve videonávodu:
Makronutrienty
24%
22%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 440 kJ | 1 389 kJ |
Kalorická hodnota | 344 kcal | 332 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
12,9 g
1,34 g |
12,5 g
1,29 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,29 SVJ | 1,25 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
29,1 g
3,24 g |
28,1 g
3,12 g |
Bílkoviny | 12 g | 11,6 g |
Sůl | 0,616 g | 0,594 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů