Sekaná s bramborem či dýňovým pyré bez lepku
Do sekané se dá krásně zakamuflovat spousta dalších ingrediencí, které běžně neprochází, mám vyzkoušenou dýni, kapustu, červenou řepu, stačí přidat pár lžic pyré a máme pokaždé trošku jinou chuť.
- 2h:10m
- 6 porcí
- jednoduché
Suroviny pro 6 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
směs koření na mleté maso | 1 000 g |
cibule | 3 kusy |
česnek | 0,5 paličky |
sůl | 2 lžičky |
vajíčka | 2 kusy |
pepř černý mletý | 1 špetka |
majoránka sušená drhnutá | 1 lžíce |
kmín drcený | 2 lžičky |
strouhanka kukuřičná | 5 lžic |
máslo přepuštěné, ghí | 1 lžíce |
Postup přípravy
-
Než se pustíme do samotného mísení ingrediencí nameleme si maso. Když máme maso namleté přidáme najemno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, sůl, vejce (místo vajec lze použít pyré z dýně, případně můžeme přidat jako bonus i s vejci, rovněž lze přidat do sekané v jiné variaci kapustu či červenou řepu), troška pepře, majoránku, mletý kmín, vše společně rozmixuji s pomocí tyčového mixéru, my máme rádi vše pěkně spojené a sekanou hladkou. Případně můžete cibuli namlít společně s masem, to už nechám na vás a následně ostatní suroviny jen zamíchat, když máme důkladně vše spojené a zamíchané, přidáme vejce a strouhanku, opět vše spojíme, aby se příliš směs nelepila, dle potřeby ještě můžeme strouhanku přisypat. Navlhčíme si vodou ruce a sekanou uhladíme a vložíme do zapékací mísy, podlijeme lehce vodou a posypeme mletým kmínem, přiklopíme.
-
Vložíme do trouby, pečeme na 200°C přibližně 15 minut, následně stáhneme na 150-180°C a pomalu dopékáme, já peču přibližně 1,5-2 hodiny, nakonec sekanou odklopíme a potřeme Ghíčkem a necháme kůrku zezlátnout.
-
Podávat můžeme s libovolnou přílohou, omaštěnými bramborami, dýňovým pyré, kaší, to už nechám na vás. U nás nesmí chybět salátová okurka na sladko-kyselo nebo červená řepa.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů