Seitan

VegVeronika

Účastní se soutěže: Osvědčené kuchařské trumfy

Seitan

Co říci o Seitanu, je to čistý lepek z kterého je vyplaven škrob. Bude to znít asi zvláštně ale čistý lepek je dobře stravitelný a má vysoký obsah bílkovin ale v kombinaci se škrobem, to už je něco jiného, špatně se tráví a je to nevyužitelná energie.Většina lidí se v této době lepku vyhýbá. Samozřejmě nejsem zastánce velké konzumace lepku a v menší míře na tom nevidím nic špatného. Raději vybírám jiné druhy muk než klasickou z pšenice, jako je špaldová nebo žitná a nejlépe celozrnná kde jsou zachovány živiny. Jenom chci upozornit že pokud má někdo alergii na lepek tak by neměl Seitan konzumovat a z bezlepkové mouky nejde vyrobit. Pokud jde o cenu Seitanu v obchodech tak bývá od 30 do 50 kč zhruba za 250g, dají se koupit naturální ale taky ochucené. Dama si vyrobíte 350g od 10 do 25 kč, to už záleží na použité mouce a její ceně.

Postup přípravy

  1. Z mouky a 500ml vody vypracujeme polotuhé těsto, které necháme půl hodiny odpočinout. Do dřezu dáme mísu a pustíme teplou vodu v které hněteme těsto. Několikrát vodu vyměníme a těsto zpracováváme dokud nebude voda čirá. takto se nám vyplavuje škrob. Těsto se zmenší tak na čtvrtinu a změní strukturu, začne být gumovité a jemně nažloutlé. Chce to trpělivost může to trvat i 45 minut.

  2. Když máme hotovo necháme těsto chvíli v cedníku aby odkapaly zbytky vody. Seitan se musí uvařit. Může te ho uvařit v čisté vodě a nebo jak to dělám já v zeleninovém vývaru s kořením. Pokud jde o sůl tak jí dávat nemusíte. Z těsta uděláme bochánek a vkládáme do vařícího vývaru, je to proto aby se zatáhl a udržel si tvar. Doba vaření je různá, na mírném ohni to trvá 3 hodiny ale pokud máte málo času nebo trpělivosti stačí 1 hodina na prudší plamen.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte