Segedínský guláš

Soucitně.cz

Segedín je oblíbené jídlo především v zimním období. Uvařte si tuto chutnou variantu ze snadno dostupných sójových kostek se zelím a knedlíky.

Segedínský guláš

Suroviny pro 2 osoby

Čeho Kolik
sojové maso, kostky 100 g
olej řepkový 2 lžíce
cibule 2 kusy
sojová omáčka 2 lžičky
paprika sladká mletá 1 lžička
paprika pálivá mletá 0,5 lžičky
kmín mletý 1 lžička
pepř černý mletý 1 špetka
sůl 2 špetky
bujón zeleninový 2 kusy
kysané bílé zelí 300 g
česnek stroužky 2 kusy
hladká mouka pšeničná 1 lžíce
zakysaná smetana rostlinná 100 g

Postup přípravy

  1. Nejprve připravíme sojové kostky: vložíme je do hrnce, zasypeme kořením (lžíčku od každého), zakapeme soj. omáčkou, přidáme kostku zeleninového bujónu, zalijeme vroucí vodou a mírně vaříme 10 minut. Poté je scedíme a vidličkou zbavíme přebytečné vody. Pokud používáme seitan, tak jej pouze nakrájíme na kostky.

  2. Na rozpálený olej dáme nadrobno nakrájenou cibuli, když zesklovatí, přihodíme kostky a restujeme do hněda. Po osmahnutí přidáme lžičku sladké, půl lžičky pálivé papriky, lžičku mletého kmínu, opepříme, a lehce poprášíme hl. moukou (kořením nešetříme). Zalijeme zel. vývarem (např. z kostky) a dusíme 15min.

  3. Kysané zelí zcedíme, dáme na síto a nakrájíme na menší kusy. Ke kostkám přidáme zelí a rozetřený česnek a krátce povaříme. Nakonec můžeme zahustit několika lžícemi kys. smetany či veganského bílého jogurtu a podáváme s houskovými knedlíky. Se seitanem je to lepší, sojové kostky jsou levnější.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů