Segedínský guláš
Segedín je oblíbené jídlo především v zimním období. Uvařte si tuto chutnou variantu ze snadno dostupných sójových kostek se zelím a knedlíky.
- 1h
- 2 porce
- středně obtížné
- Dušení
- Historické
- Obědy a večeře
- Orestování
- Recepty po babičce
- Rostlinný původ
- Vegetariánské recepty
Suroviny pro 2 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
sojové maso, kostky | 100 g |
olej řepkový | 2 lžíce |
cibule | 2 kusy |
sojová omáčka | 2 lžičky |
paprika sladká mletá | 1 lžička |
paprika pálivá mletá | 0,5 lžičky |
kmín mletý | 1 lžička |
pepř černý mletý | 1 špetka |
sůl | 2 špetky |
bujón zeleninový | 2 kusy |
kysané bílé zelí | 300 g |
česnek stroužky | 2 kusy |
hladká mouka pšeničná | 1 lžíce |
zakysaná smetana rostlinná | 100 g |
Postup přípravy
-
Nejprve připravíme sojové kostky: vložíme je do hrnce, zasypeme kořením (lžíčku od každého), zakapeme soj. omáčkou, přidáme kostku zeleninového bujónu, zalijeme vroucí vodou a mírně vaříme 10 minut. Poté je scedíme a vidličkou zbavíme přebytečné vody. Pokud používáme seitan, tak jej pouze nakrájíme na kostky.
-
Na rozpálený olej dáme nadrobno nakrájenou cibuli, když zesklovatí, přihodíme kostky a restujeme do hněda. Po osmahnutí přidáme lžičku sladké, půl lžičky pálivé papriky, lžičku mletého kmínu, opepříme, a lehce poprášíme hl. moukou (kořením nešetříme). Zalijeme zel. vývarem (např. z kostky) a dusíme 15min.
-
Kysané zelí zcedíme, dáme na síto a nakrájíme na menší kusy. Ke kostkám přidáme zelí a rozetřený česnek a krátce povaříme. Nakonec můžeme zahustit několika lžícemi kys. smetany či veganského bílého jogurtu a podáváme s houskovými knedlíky. Se seitanem je to lepší, sojové kostky jsou levnější.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů