Kdo už mě alespoň malinko zná, ví, že ráda zkouším nové věci. Ale i přesto nedám dopustit na českou klasiku. A že tohle jídlo k ní patří, o to se přít nemusíme. Jen i to nejklasičtější si vždycky tak trochu upravím k obrazu svému...
- 4h:30m
- 5 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Guláš | |
---|---|
1 kg |
1 kg |
250 g |
250 g |
2 kusy |
2 kusy |
1 lžíce |
1 lžíce |
300 ml |
300 ml |
3 kusy |
3 kusy |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
200 g |
200 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
Knedlíky | |
100 ml |
100 ml |
voda minerální perlivá, přírodní 100 ml |
100 ml |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
1 lžička |
1 lžička |
200 g |
200 g |
200 g |
200 g |
1 lžička |
1 lžička |
1 kus |
1 kus |
Postup přípravy
-
Maso nakrájíme na velké kostky a zprudka orestujeme na oleji. Vložíme do pomalého hrnce, do výpeku vsypeme cibuli a restujeme do zlatova, poté přisypeme mletou papriku a lehce zapražíme, zalijeme vývarem a necháme odvařit. Směs vlijeme do hrnce k masu, přidáme zelí, bobkové listy, mletý pepř a sůl a zalijeme tekutinou, aby bylo maso zcela ponořené. Hrnec uzavřeme a vaříme na nižší stupeň cca 4 hodinky.
-
Asi 20 minut před koncem vaření zahustíme guláš zakysanou smetanou, ve které jsme důkladně rozmíchali hladkou mouku a vše necháme za občasného promíchání provařit. Dochutíme octem a cukrem, případně dle potřeby dosolíme.
-
Knedlíky: Ne že bych o nich nikdy neslyšela, ale zkusila jsem je až dnes a s velkým úspěchem. Mohu vřele doporučit.
Tekutiny smícháme a lehce ohřejeme, odebereme do hrníčku 10 lžic, ke kterým rozdrobíme droždí, přidáme cukr, důkladně rozmícháme a necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme mouku, uprostřed vytvoříme důlek, do kterého vlijeme vzešlý kvásek, rozklepneme vejce a dolijeme zbytek tekutiny a po obvodu nasypeme sůl. Zpracujeme nelepivé pevnější těsto, dle potřeby lze zapracovat ještě trochu mouky, celou mísu strčíme do velkého igelitového pytle a necháme asi 1 hodinku kynout pěkně v teple.
-
Vykynuté těsto rozdělíme na pomoučené pracovní ploše na tři stejně velké části, utvoříme úhledné bochánky a z nich válečky, cca 20cm dlouhé. Necháme pod igelitem ještě asi 15 minut kynout a mezitím dáme vařit vodu se dvěma lžičkami soli.
-
Knedlíky vhazujeme do vroucí vody a vaříme 8 minut lehkým varem, pak otočíme a vaříme dalších 8 minut.
Uvařené knedlíky ihned vyndáme podběrákem na prkénko a několikrát propíchneme velkou vidličkou na maso nebo špejlí, aby unikla přebytečná pára a knedlíky se nám nesrazily.
Makronutrienty
41%
27%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 811 kJ | 3 774 kJ |
Kalorická hodnota | 194 kcal | 902 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
14,5 g
1,8 g |
67,3 g
8,37 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,45 SVJ | 6,73 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
11,2 g
2,77 g |
52,1 g
12,9 g |
Bílkoviny | 9,46 g | 44 g |
Sůl | 0,744 g | 3,46 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů