Segedín je oblíbené jídlo především v zimním období. Uvařte si tuto chutnou variantu ze snadno dostupných sójových kostek se zelím a knedlíky.
- 1h
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Segedín | |
---|---|
100 g |
100 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 kusy |
2 kusy |
2 lžičky |
2 lžičky |
1 lžička |
1 lžička |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
2 špetky |
2 špetky |
2 kusy |
2 kusy |
300 g |
300 g |
2 kusy |
2 kusy |
1 lžíce |
1 lžíce |
100 g |
100 g |
Postup přípravy
-
Nejprve připravíme sojové kostky: vložíme je do hrnce, zasypeme kořením (lžíčku od každého), zakapeme soj. omáčkou, přidáme kostku zeleninového bujónu, zalijeme vroucí vodou a mírně vaříme 10 minut. Poté je scedíme a vidličkou zbavíme přebytečné vody. Pokud používáme seitan, tak jej pouze nakrájíme na kostky.
-
Na rozpálený olej dáme nadrobno nakrájenou cibuli, když zesklovatí, přihodíme kostky a restujeme do hněda. Po osmahnutí přidáme lžičku sladké, půl lžičky pálivé papriky, lžičku mletého kmínu, opepříme, a lehce poprášíme hl. moukou (kořením nešetříme). Zalijeme zel. vývarem (např. z kostky) a dusíme 15min.
-
Kysané zelí zcedíme, dáme na síto a nakrájíme na menší kusy. Ke kostkám přidáme zelí a rozetřený česnek a krátce povaříme. Nakonec můžeme zahustit několika lžícemi kys. smetany či veganského bílého jogurtu a podáváme s houskovými knedlíky. Se seitanem je to lepší, sojové kostky jsou levnější.
Makronutrienty
42%
29%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 638 kJ | 2 058 kJ |
Kalorická hodnota | 152 kcal | 492 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
11,4 g
4,83 g |
36,9 g
15,6 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,14 SVJ | 3,69 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
7,96 g
1,19 g |
25,7 g
3,84 g |
Bílkoviny | 7,89 g | 25,5 g |
Sůl | 0,971 g | 3,13 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů