Schwarzwaldský dort s višněmi
Fakt nejlepší dort co jsem kdy jedla
- 2h
- 16 porcí
- náročné
Suroviny pro 16 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
vajíčka | 5 kusů |
cukr krupice | 100 g |
cukr vanilkový | 1 kus |
kypřící prášek do pečiva | 1 kus |
hladká mouka pšeničná | 100 g |
mandle mleté | 100 g |
čokoláda hořká na vaření | 100 g |
sůl | 1 špetka |
mléko polotučné 1,5% tuku | 200 ml |
smetana ke šlehání, šlehačka | 1 000 g |
ztužovač šlehačky | 10 g |
cukr moučka | 50 g |
višňový kompot | 700 g |
marmeláda višňová, třešňová, džem | 200 g |
čokoláda hořká | 100 g |
Postup přípravy
-
Vyšleháme žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Zvlášť vyšleháme bílky se špetkou soli. Do směsi žloutků přidáme mandle, čoko a mouku s práškem do pečiva - směs je tuhá, doředíme mlékem do konzistence litého těsta. A nakonec lehce vmícháme sníh. Pečeme v dortové formě průměru 26cm. Troubu jsem předehřála a pekla jsem na 180st. asi 3/4 hodiny. Nechat vychladnout a proříznout 2x.
-
Šlehačky vyšleháme do tuha. První plát pokapeme šťávou z cezených višní, na to marmeládu, na to krém a na něj vypeckované celé višně. Přiklopíme druhým plátem a celý postup opakujeme. Nakonec dort pomažeme celý šlehačkou, obalíme v čokoládových hoblinách a dozdobíme dle fantazie, nejlépe šlehačkou a višněmi. Necháme chladnout do druhého dne v lednici.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů