Recept na tento dort spatřil světlo světa začátkem 20. stolení v německém Porýní. Schwarzwaldský se jmenuje proto, že z Černého lesa pochází třešňová pálenka, která se do dortu přidává. Dort se vyznačuje lákavou kombinací barev bílé, černé a červené a originálním spojením sladké, hořké a kyselé chuti. To vše tomuto dortu dodají jeho nezbytné ingredience - šlehačka, čokoláda a třešně nebo višně.
Tohle je moje nízkosacharidová verze.
- 1h:30m
- 12 porcí
- náročné
Potřebné suroviny
Korpus 21 cm | |
---|---|
5 kusů |
5 kusů |
50 g |
50 g |
1 špetka |
1 špetka |
50 g |
50 g |
120 g |
120 g |
používám přírodní nealkalizovaný vyrobený z nepražených kakaových bobů 20 g |
20 g |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 2 lžičky |
2 lžičky |
Krém | |
z vaničky 500 g |
500 g |
33% smetana ke šlehání v krabičce 250 g |
250 g |
použila jsem vanilkový erythritol 2 lžíce |
2 lžíce |
Třešňová náplň | |
mražené vypeckované 400 g |
400 g |
dva velké panáky 80 g |
80 g |
2 lžičky |
2 lžičky |
1 lžička |
1 lžička |
2 lžičky |
2 lžičky |
Na ozdobu | |
33% smetana ke šlehání z krabičky 150 ml |
150 ml |
5 g |
5 g |
Postup přípravy
-
Nejdříve jsem si připravila všechny ingredience na korpus. Pak jsem na dno dortové formy dala pečící papír a obruč zevnitř vymazala máslem. Zapnula jsem si troubu.
Celá vejce jsem spolu s erythritolem a solí vyšlehala do pěny. Potom jsem vmíchala rozpuštěné a vychladlé máslo a mandlovou mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva.
Těsto jsem vylila do formy a vložila do předehřáté trouby. Pekla jsem 25 minut na 180 °C. Upečený korpus jsem nechala ve formě vychladnout.
-
Z rozmrazených třešní jsem si část odložila bokem. Na ozdobení dortu a také do krému dovnitř mezi pláty korpusu.
Zbylé třešně i se šťávou jsem krátce promixovala tyčovým mixérem, dala do kastrolku, přidala erythritol a citrónovou šťávu.
Tu šťávu proto, že třešně nejsou tak kyselé, jako višně. Tak aby to mělo tu správnou chuť.
-
Třešňovou směs jsem krátce povařila, pak jsem přidala višňový likér a agar a povařila už jen malou chviličku. Směs jsem odstavila z ohně a nechala trochu vychladnout.
Mezitím jsem vyšlehala ze smetany šlehačku. Ve druhé misce jsem prošlehala tvaroh s erythritolem a pak jsem přimíchala i šlehačku.
-
Formu s vychladlým korpusem jsem rozevřela, korpus obrátila, odstranila pečící papír a korpus rozřízla na tři části.
Na spodní a prostřední část korpusu jsem z vrchní strany rovnoměrně rozetřela třešňovou směs. Horní část korpusu jsem natřela směsí ale ze spodní strany.
Dejte pozor, abyste spodní díl příliš nepřemokřili.
-
Na velký talíř jsem položila spodní díl korpusu. Pokladla jsem ho několika třešněmi, navrstvila jsem na ně třetinu krému a opatrně ho uhladila. Totéž jsem zopakovala po přiložení prostředního dílu korpusu. Nakonec jsem opatrně přiklopila horním dílem (nezapomeňte přiklopit dolů stranou potřenou třešňovou směsí). Zbytek krému jsem použila nahoru na dort a na jeho obmazání.
-
Čokoládu jsem nastrouhala na struhadle najemno a posypala s ní dort, nejvíce uprostřed.
Vyšlehala jsem šlehačku, kterou jsem naplnila cukrářský sáček a dort ozdobila pusinkami. Do pusinek jsem posadila zbytek odložených třešní.
Dort jsem nechala přes noc zaležet v ledničce.
Makronutrienty
32%
20%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 890 kJ | 1 146 kJ |
Kalorická hodnota | 213 kcal | 274 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
11,3 g
5,69 g |
14,6 g
7,33 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,13 SVJ | 1,46 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
16,8 g
7,8 g |
21,7 g
10 g |
Bílkoviny | 6,95 g | 8,96 g |
Sůl | 0,256 g | 0,33 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů