Schwarzwaldské višňové kostky
Prolepší příležitost...
- 2h
- 12 porcí
- náročné
Suroviny pro 12 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
vajíčka | 6 kusů |
cukr krupice | 175 g |
máslo | 90 g |
čokoláda hořká na vaření | 140 g |
polohrubá mouka | 150 g |
kypřící prášek do pečiva | 1 lžička |
višně | 750 g |
cukr moučka | 100 g |
skořice mletá | 0,5 lžičky |
škrob jemný | 1 lžíce |
voda | 3 lžíce |
višnovice, pálenka z višní | 50 g |
marmeláda višňová, třešňová, džem | 6 lžic |
smetana ke šlehání, šlehačka | 3 kusy |
cukr moučka | 1 lžíce |
ztužovač šlehačky | 30 g |
Postup přípravy
-
Máslo rozehřejeme s čokoládou ve vodní lázni nebo opatrně v mikrovlnce. Ze žloutků a cukru vyšleháme pěnu a vlažnou čokoládu přišleháme. Z bílků ušleháme pevný sníh a střídavě s moukou smíchanou s práškem do pečiva ho zapracujeme do čokoládového základu.
-
Těsto rozetřeme do menšího pekáčku vystlaného na dně pečícím papírem. Já jsem použila ráfek o stranách 25 x 28 cm. Upečeme v troubě vyhřáté na 170 °C ( asi 20 minut). Hotový korpus překlopíme na mřížku a nožem ho 2x opatrně prokrojíme. Vzniknou 3 pláty.
-
V kastrolu krátce povaříme vypeckované višně s cukrem. Pokud jsou hodně kyselé, můžeme cukru trochu přidat. Přisypeme skořici a přidáme škrobovou močku rozmíchanou ve 3 lžících vody. Za stálého míchání necháme vzkypět a odstavíme z plotýnky.
-
V malé misce smícháme džem s pálenkou a touto hmotou potřeme spodní díl. Přiklopíme druhým dílem a na něj natřeme horkou višňovou hmotu. Vrstvu uhladíme a necháme vychladnout.
-
Ušleháme šlehačku se ztužovači a moučkovým cukrem dle chuti. Částí šlehačky potřeme višně a přiklopíme poslední plát těsta. Na povrch naneseme zbytek šlehačky a dáme ztuhnout do lednice.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů