Schwarzwaldské višňové kostky

Dagmar Kazdová

Prolepší příležitost...

Schwarzwaldské višňové kostky

Suroviny pro 12 osob

Čeho Kolik
vajíčka 6 kusů
cukr krupice 175 g
máslo 90 g
čokoláda hořká na vaření 140 g
polohrubá mouka 150 g
kypřící prášek do pečiva 1 lžička
višně 750 g
cukr moučka 100 g
skořice mletá 0,5 lžičky
škrob jemný 1 lžíce
voda 3 lžíce
višnovice, pálenka z višní 50 g
marmeláda višňová, třešňová, džem 6 lžic
smetana ke šlehání, šlehačka 3 kusy
cukr moučka 1 lžíce
ztužovač šlehačky 30 g

Postup přípravy

  1. Máslo rozehřejeme s čokoládou ve vodní lázni nebo opatrně v mikrovlnce. Ze žloutků a cukru vyšleháme pěnu a vlažnou čokoládu přišleháme. Z bílků ušleháme pevný sníh a střídavě s moukou smíchanou s práškem do pečiva ho zapracujeme do čokoládového základu.

  2. Těsto rozetřeme do menšího pekáčku vystlaného na dně pečícím papírem. Já jsem použila ráfek o stranách 25 x 28 cm. Upečeme v troubě vyhřáté na 170 °C ( asi 20 minut). Hotový korpus překlopíme na mřížku a nožem ho 2x opatrně prokrojíme. Vzniknou 3 pláty.

  3. V kastrolu krátce povaříme vypeckované višně s cukrem. Pokud jsou hodně kyselé, můžeme cukru trochu přidat. Přisypeme skořici a přidáme škrobovou močku rozmíchanou ve 3 lžících vody. Za stálého míchání necháme vzkypět a odstavíme z plotýnky.

  4. V malé misce smícháme džem s pálenkou a touto hmotou potřeme spodní díl. Přiklopíme druhým dílem a na něj natřeme horkou višňovou hmotu. Vrstvu uhladíme a necháme vychladnout.

  5. Ušleháme šlehačku se ztužovači a moučkovým cukrem dle chuti. Částí šlehačky potřeme višně a přiklopíme poslední plát těsta. Na povrch naneseme zbytek šlehačky a dáme ztuhnout do lednice.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů