Oblíbená indická plněná taštička vhodná nejen na cesty nebo pikniky.
- 50m
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Náplň | |
---|---|
2 lžíce |
2 lžíce |
300 g |
300 g |
150 g |
150 g |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
1 lžička |
1 lžička |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
3 lžičky |
3 lžičky |
1 svazek |
1 svazek |
Těsto | |
3 hrnky |
3 hrnky |
3 lžíce |
3 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
3 hrnky |
3 hrnky |
na smažení 200 ml |
200 ml |
Postup přípravy
-
Náplň: Nejprve si ve vodě uvaříme brambory ve slupce (minimálně 20 minut). Necháme je vychladnout, oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Na pánvi rozehřejeme 1-2 lžíce řepkového oleje na střední stupeň, vsypeme lžičku římského kmínu a minutu opékáme. Poté přidáme chilli, sušený koriandr a promícháme.
-
Nakonec přidáme nakrájené brambory, hrášek, sůl, garam masalu, listy koriandru a citronovou šťávu. Kdo má rád pikantnější, může přikrájet i trochu zeleného chilli. Náplň lze přizpůsobit momentálním zásobám domácnosti (lze přidat např. cibuli, česnek, mrkev nebo kukuřici).
-
Těsto: Do mouky přidáme trochu oleje, římský kmín, sůl a pečlivě prohněteme. Potom přidáme vodu a vypracujeme těsto. Pokud se příliš lepí na prsty, přidáme ještě trochu mouky. Poté ho můžeme dát na chvíli do lednice a mezitím si připravíme lehce poolejovaný vál. Také si připravíme "lepidlo" z lžíce hladké mouky a lžíce vody.
-
Z těsta si vytvoříme kuličky o průměru 3-4cm a každou kuličku rozválíme na placku o průměru cca 11cm (viz přiložené video). Snažíme se, aby byla co možná nejtenčí, ale zároveň by s ní mělo jít manipulovat (je dobré ji během válení několikrát otočit a v případě lepení na váleček lehce poolejovat).
-
Rozválenou placku nožem rozkrojíme v polovině a z jedné půlky vytvoříme kalíšek (slepením rovné strany k sobě) a naplníme bramborovo-hráškovou náplní. Kalíšek po okraji (na spojích) lehce potřeme "lepidlem" a spojíme k sobě, aby vznikl trojúhelník. Pokud těsto nejde spojit k sobě, znamená to, že je vál příliš poolejovaný.
-
Hotové trojúhelníčky smažíme na středním plameni ve vysoké vrstvě oleje (jsou-li samosy celé v oleji, není nutné je otáčet a vy máte tak čas na tvoření dalších). Nakonec necháme okapat na sítu a na ubrouscích.
Podáváme s dipem vyrobený rozmixováním cibule, chilli, máty, listů koriandru, citronové šťávy a soli nebo jednoduše s kečupem, sladko-kyselou thajskou omáčkou apod.
Makronutrienty
52%
8%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 347 kJ | 14 936 kJ |
Kalorická hodnota | 322 kcal | 3 570 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
28,9 g
0,323 g |
321 g
3,58 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,89 SVJ | 32,1 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
22,3 g
0,935 g |
247 g
10,4 g |
Bílkoviny | 4,54 g | 50,4 g |
Sůl | 0,304 g | 3,37 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů