Salát z dýně
Recept je opravdu snadný, zvládne ho i malé dítě, když mu pomůžete s krájením dýně. Salát se dá obohatit o další ingredience, napadají mě například různá semínka, ořechy nebo kozí sýr, a servírovat v různých variantách. Někdo si ho může dát teplý, třeba jako přílohu k masu, já ho však miluji hlavně po té, co všechny ingredience vychladnou. Pokud ho vyzkoušíte, určitě nebude litovat. Navíc je potřeba zmínit, že hlavní surovina salátu, dýně Hokaido, je vitamínová bomba. Obsahuje vápník, hořčík, fosfor, draslík, vápník, betakaroten a vitamíny A, B, C. Pomáhá při onemocnění slinivky břišní, sleziny, žaludečních potížích, ale také při poruchách ledvin a srdečních potížích. Konzumace dýně Hokaido je vhodná i pro diabetiky. Pro nízký energetický obsah, vysoký obsah vlákniny a detoxikační účinky je dýně Hokaido vhodná i jako součást jídelníčku při redukční dietě.
- 1h
- 2 porce
- jednoduché
Suroviny pro 2 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
dýně Hokkaido | 1 kus |
cizrna, sterilovaná | 400 g |
rajčata sušená | 200 g |
rukola | 3 hrsti |
nakládané kapary | 100 g |
sůl | 1 lžička |
kořenicí směs provensálské bylinky | 1,5 lžiček |
paprika sladká mletá | 1,5 lžiček |
olivový olej | 3 lžíce |
ocet vinný bílý | 1,5 lžic |
kořenicí směs kari, jemné | 0,5 lžičky |
med včelí | 2 lžičky |
citronová šťáva, čerstvá | 1 lžička |
sůl | 1 lžička |
pepř černý mletý | 1 špetka |
Postup přípravy
-
Troubu si předehřejeme na 200 °C. Dýně Hokaido se nemusí loupat, takže ji pouze omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Pekáč/plech vysteleme papírem na pečení. Na něj nasypeme nakrájenou dýni, kterou ochutíme mletou paprikou, provensálským kořením, solí a olivovým olejem. Pečeme do měkka cca 30 minut. Pokud máme pekáč dostatečně velký, přisypeme po 10 minutách na jeho část k dýni také cizrnu. Ingredience nepromícháváme.
-
Pokud se cizrna na plech nevejde, použijeme druhou nádobu na pečení. Cizrnu, hlavně pokud je z plechovky, dostatečně propláchneme. Následně ji promícháme s trochou mletého chilli a pečeme zhruba 20 minut.
-
Smícháme všechny ingredience na zálivku a dochutíme solí a pepřem. Trochu vše jakoby vyšleháme vidličkou. Když jsou dýně a cizrna upečené, můžeme je nechat vychladnout. Následně je smícháme s rukolou, kapary a nakrájenými sušenými rajčaty. Zalijeme zálivkou a promícháme.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů