Salát s lupínky z pečené červené řepy se sýrem

Žaneta Sládková, I feel GOOD

Tento salát vám zachutná především v zimních měsících a jistě vás překvapí netradiční kombinací chutí. Pro někoho je možná překvapivá cibulka obalovaná v pochoutkovém droždí, které jsem prvně objevila díky svým oblíbeným youtube veganským kanálům, které sleduji, ale o tom až jindy. Nicméně, pochoutkové droždí je pro svou výraznou chuť často používáno jako náhražka sýra a na různé dochucování a zahušťování pokrmů. Pokud ho nemáte, můžete cibuli obalit i do mouky, ideálně nějaké zdravější tedy např. rýžové nebo pohankové, kterou smícháte například s grilovacím kořením. Výběr čerstvé zeleniny a sýra už je pak čistě na vašich preferencích. Chybět však nesmí pečené řepné lupínky, které dávají salátu ten největší šmrnc. Osobně miluji pečenou řepu na tymiánu, většinou ji zakápnu ještě trochou javorového sirupu, tentokrát jsme ale volila variantu na kyselo a zakápla ji bílým vinným octem. Tím její chuť hezky ladí se salátovou zálivkou.

Salát s lupínky z pečené červené řepy se sýrem

Suroviny pro 2 osoby

Čeho Kolik
červená řepa 1 kus
cibule červená 1 kus
rajčata 4 kusy
okurka 0,25 kusu
ledový salát 2 listy
rukola 2 hrsti
nakládané kyselé okurky 3 kusy
sýr polotvrdý kozí 100 g
droždí lahůdkové sušené, tebi 1 lžíce
sůl bylinková 1 lžička
máslo přepuštěné, ghí 1 lžíce
olivový olej 2 lžíce
ocet vinný bílý 1 lžíce
hořčice hrubozrnná 1 lžíce
med včelí 1 lžíce
sůl 1 lžička
pepř černý mletý 1 špetka

Postup přípravy

  1. Řepu nakrájíme na tenoučké plátky. Vyskládáme na plech s pečícím papírem, zakápneme olivovým olejem, vinným octem, přidáme snítky tymiánu a posolíme. Dáme péct do předehřáté trouby na 190 stupňů, pečeme zhruba 15 minut, na posledních pár minut můžeme pustit gril. Dejte pozor, jakmile začnou plátky jen lokálně černat, je nutno pečení ukončit, jinak vám poměrně rychle zuhlovatí.

  2. Natrháme si listový salát, smícháme ho s rukolou. Pokud nemáte rukolu, je možné použít i polníček. Přidáme pokrájená rajčata a hadovku na čtverečky a na drobné kousky nakrájenou kyselou okurku. Pokud neholdujete nakládané zelenině, klidně je vynechte. Lehce okořeníme provensálskou solí nebo provensálskými bylinkami.

  3. Na pánev dáme trochu ghí nebo olivového oleje, na něj přidáme na tenké proužky nakrájenou cibulku, zasypeme pochoutkovým droždím, promícháme a na mírném oleji opékáme, dokud cibulka nezezlátne a nebude mírně křupavá.

  4. Na zálivku smícháme zhruba dvě lžíce olivového oleje, lžíci a půl hořčice, půl lžíce medu, lžičku vinného octa, sůl, pepř. Nastrouháme nebo nakrájíme kozí nebo balkánský sýr.

  5. Když je řepa i cibule hotová, nasypeme je na již promíchanou zeleninu. Před podáváním pak zalijeme salát zálivkou, posypeme sýrem a lehce promícháme. Myslím, že by skvěle chutnalo, kdyby se salát posypal ještě na pánvi na sucho praženými slunečnicovými nebo dýňovými semínky.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů