Salát Eoliana s ančovičkami a kapary
Salát Eoliana je lehký a svěží italský pokrm pocházející z Liparských (Eolských) ostrovů, které leží na severu Sicílie. Tento salát čerpá inspiraci z typických středomořských ingrediencí, jako jsou rajčata, červená cibule, ančovičky a kapary. Kombinace těchto ingrediencí, obohacená o čerstvou citronovou šťávu je prostě senzační!
- 15m
- 2 porce
- jednoduché
Suroviny pro 2 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
rajčata | 400 g |
cibule červená | 0,5 kusu |
ančovičky, sardelové filetky | 10 kusů |
kapary | 2 lžíce |
citronová šťáva, čerstvá | 3 lžíce |
pepř černý mletý | 1 špetka |
sůl | 1 špetka |
olivový olej | 1 lžíce |
Postup přípravy
-
Rajčata nakrájejte na menší kousky a dejte je do velké mísy. Červenou cibuli nakrájejte na jemné plátky nebo kostičky a přidejte k rajčatům – pokud máte rádi jemnější chuť cibule, můžete ji předtím krátce ponořit do ledové vody a pak osušit. Ančovičky nakrájejte na kousky, přidejte je do mísy spolu s kapary. Ty není třeba proplachovat, aby si zachovaly svou výraznou chuť. Vše zalijte čerstvou citronovou šťávou, zakápněte olivovým olejem, dochuťte špetkou černého pepře a solí. Lehce promíchejte, aby se všechny ingredience rovnoměrně propojily. Salát nechte vychladit a můžeme podávat.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů