Salát Eoliana je lehký a svěží italský pokrm pocházející z Liparských (Eolských) ostrovů, které leží na severu Sicílie. Tento salát čerpá inspiraci z typických středomořských ingrediencí, jako jsou rajčata, červená cibule, ančovičky a kapary. Kombinace těchto ingrediencí, obohacená o čerstvou citronovou šťávu je prostě senzační!
- 15m
- 2 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
400 g |
400 g |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
10 kusů |
10 kusů |
2 lžíce |
2 lžíce |
3 lžíce |
3 lžíce |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
1 lžíce |
1 lžíce |
Postup přípravy
-
Rajčata nakrájejte na menší kousky a dejte je do velké mísy. Červenou cibuli nakrájejte na jemné plátky nebo kostičky a přidejte k rajčatům – pokud máte rádi jemnější chuť cibule, můžete ji předtím krátce ponořit do ledové vody a pak osušit. Ančovičky nakrájejte na kousky, přidejte je do mísy spolu s kapary. Ty není třeba proplachovat, aby si zachovaly svou výraznou chuť. Vše zalijte čerstvou citronovou šťávou, zakápněte olivovým olejem, dochuťte špetkou černého pepře a solí. Lehce promíchejte, aby se všechny ingredience rovnoměrně propojily. Salát nechte vychladit a můžeme podávat.
Makronutrienty
52%
29%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 280 kJ | 793 kJ |
Kalorická hodnota | 66,8 kcal | 190 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
7,12 g
2,25 g |
20,2 g
6,39 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,712 SVJ | 2,02 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
2,7 g
0,422 g |
7,65 g
1,2 g |
Bílkoviny | 3,99 g | 11,3 g |
Sůl | 1 g | 2,84 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů