Šakšuka je původem severoafrický zeleninový pokrm, který trochu připomíná naše lečo. Pokud tedy máte doma rozvařenou zeleninu na lečo, můžete ji použít místo čerstvé papriky a pasírovaných rajčat a ušetřit si kousek práce.
- 20m
- 2 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
8 kusů |
8 kusů |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
2 hrnky |
2 hrnky |
1 lžíce |
1 lžíce |
2 stroužky |
2 stroužky |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
Postup přípravy
-
Cibuli a papriku nakrájíme na kostičky a společně s prolisovaným česnekem osmahneme na oleji (cca 5 minut).
-
Přidáme pasírovaná rajčata a veškeré koření a vše promícháme.
-
Do směsi uděláme 8 důlků a do každého rozklepneme vejce (podle velikosti pánve budete možná muset směs rozdělit na dvě porce).
-
Vaříme pod pokličkou 3-5 minut, podle toho, zda chcete mít žloutek tekutý nebo úplně uvařený.
Makronutrienty
52%
25%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 497 kJ | 3 030 kJ |
Kalorická hodnota | 119 kcal | 724 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
12,4 g
0,533 g |
75,5 g
3,25 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,24 SVJ | 7,55 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
5,37 g
1,21 g |
32,7 g
7,36 g |
Bílkoviny | 5,97 g | 36,3 g |
Sůl | 0,79 g | 4,81 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů