Šachovnicový dort - LC

Sladce nesladce

Chuť tohto luxusního nízkosacharidového (lowcarb) dortu nemá smysl řešit, spousta šlehačky, mascarpone a čokolády . Nevěděla jsem jak to velikostně vyjde, takže mám obr dort. Stačí udělat o třetinu menší!

Šachovnicový dort - LC

Suroviny pro 12 osob

Čeho Kolik
čokoláda hořká, 80 - 90% 120 g
máslo čerstvé 120 g
vajíčka 5 kusů
erythritol, sukrin 80 g
mandle mleté 150 g
guarová guma 0,5 lžičky
kypřící prášek do pečiva 1 lžička
soda jedlá 0,5 lžičky
sůl 1 špetka
mascarpone 3 kusy
smetana ke šlehání, šlehačka 800 ml
ztužovač šlehačky 30 g
xylitol 1 lžíce
vanilka lusk mletá 0,5 lžičky

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Dno formy (22cm) vyložíme pečícím papírem, boky lehce vymažeme máslem.

  2. Čokoládu a máslo rozehřejeme. Promícháme a necháme trochu vychladnout. Pokud nemáme moučkové sladidlo, musíme ho umlít. Používám mlýnek na kávu. Zabere to jen minutku. Ze sladidla odebereme 3 lžíce a dáme stranou. Zbytek sladidla vyšleháme společně se žloutky do husté pěny.Použijeme plastovou nádobu. Kovová by nám směs ochlazovala. Mleté mandle smícháme s práškem do pečiva, sodou, guarovou gumou a solí. Z bílků a 3 lžic sladidla, které jsme si dali stranou, ušleháme pevný sníh.

  3. Do žloutkové pěny přilijeme vlažnou čokoládu s máslem a dobře promícháme. Pak přidáme mleté mandle. Bude to hodně husté. Přidáme tři lžíce bílkového sněhu.A vmícháme. Půjde to ztuha a bude to klouzat a lepit. Mícháme a mícháme až se směs začne stávat poddajnejší. Přidáme další tři lžíce a zase vmícháme. Takto opakujeme, až zbyde polovina sněhu a tu tam opatrně převracením zapracujeme.

  4. Těsto vlijeme do připravené formy a dáme péct do vyhřáté trouby cca 35 minut. Špejlí se přesvědčíme, že je těsto upečené i uvnitř. Vyndáme z trouby a necháme chvilku vychladnout ve formě. Pak ořízneme boky formy a přendáme na chladící mřížku.

  5. Vychladlý prořízneme na půl. Jedná půlka bude základ dortu a druhou nařežeme na kola. Fotka v komentářích.

  6. Na krém vyšleháme smetanu se ztužovači. Mascarpone vyšleháme se sladidlem a vanilkou a přimícháme smetanu.

  7. Už jen dort sestavit. Spodní korpus pomažeme trochou krému, dáme na to polovinu připravenych kol. Mezery a vršek opět pomažeme krémem a dáme druhou polovinu kol. Zase vyplníme mezery mezi koly. Nakonec celý dort obmažeme a zarovnáme. Dáme chladit.

    Už jen dort sestavit. Spodní korpus pomažeme trochou krému, dáme na to polovinu připravenych kol. Mezery a vršek opět pomažeme krémem a dáme druhou polovinu kol. Zase vyplníme mezery mezi koly. Nakonec celý dort obmažeme a zarovnáme. Dáme chladit.

  8. Na ozdobu si rozstřiháme papír na 1,5cm široké proužky. Ty pak křížem poskládáme na dort, posypeme kakaem a zase je sundáme.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů