Šachovnicový dort - LC
Chuť tohto luxusního nízkosacharidového (lowcarb) dortu nemá smysl řešit, spousta šlehačky, mascarpone a čokolády . Nevěděla jsem jak to velikostně vyjde, takže mám obr dort. Stačí udělat o třetinu menší!
- 2h
- 12 porcí
- náročné
Suroviny pro 12 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
čokoláda hořká, 80 - 90% | 120 g |
máslo čerstvé | 120 g |
vajíčka | 5 kusů |
erythritol, sukrin | 80 g |
mandle mleté | 150 g |
guarová guma | 0,5 lžičky |
kypřící prášek do pečiva | 1 lžička |
soda jedlá | 0,5 lžičky |
sůl | 1 špetka |
mascarpone | 3 kusy |
smetana ke šlehání, šlehačka | 800 ml |
ztužovač šlehačky | 30 g |
xylitol | 1 lžíce |
vanilka lusk mletá | 0,5 lžičky |
Postup přípravy
-
Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Dno formy (22cm) vyložíme pečícím papírem, boky lehce vymažeme máslem.
-
Čokoládu a máslo rozehřejeme. Promícháme a necháme trochu vychladnout. Pokud nemáme moučkové sladidlo, musíme ho umlít. Používám mlýnek na kávu. Zabere to jen minutku. Ze sladidla odebereme 3 lžíce a dáme stranou. Zbytek sladidla vyšleháme společně se žloutky do husté pěny.Použijeme plastovou nádobu. Kovová by nám směs ochlazovala. Mleté mandle smícháme s práškem do pečiva, sodou, guarovou gumou a solí. Z bílků a 3 lžic sladidla, které jsme si dali stranou, ušleháme pevný sníh.
-
Do žloutkové pěny přilijeme vlažnou čokoládu s máslem a dobře promícháme. Pak přidáme mleté mandle. Bude to hodně husté. Přidáme tři lžíce bílkového sněhu.A vmícháme. Půjde to ztuha a bude to klouzat a lepit. Mícháme a mícháme až se směs začne stávat poddajnejší. Přidáme další tři lžíce a zase vmícháme. Takto opakujeme, až zbyde polovina sněhu a tu tam opatrně převracením zapracujeme.
-
Těsto vlijeme do připravené formy a dáme péct do vyhřáté trouby cca 35 minut. Špejlí se přesvědčíme, že je těsto upečené i uvnitř. Vyndáme z trouby a necháme chvilku vychladnout ve formě. Pak ořízneme boky formy a přendáme na chladící mřížku.
-
Vychladlý prořízneme na půl. Jedná půlka bude základ dortu a druhou nařežeme na kola. Fotka v komentářích.
-
Na krém vyšleháme smetanu se ztužovači. Mascarpone vyšleháme se sladidlem a vanilkou a přimícháme smetanu.
-
Už jen dort sestavit. Spodní korpus pomažeme trochou krému, dáme na to polovinu připravenych kol. Mezery a vršek opět pomažeme krémem a dáme druhou polovinu kol. Zase vyplníme mezery mezi koly. Nakonec celý dort obmažeme a zarovnáme. Dáme chladit.
-
Na ozdobu si rozstřiháme papír na 1,5cm široké proužky. Ty pak křížem poskládáme na dort, posypeme kakaem a zase je sundáme.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů