Moje dnesni vecere..bagel, vejce zastrene, pomazanka z cervene repy a rericha...pecivo bez lepku, mleka i vajec i KUKUŘICE. Apropos: bagely uz jste podle me zkouseli??
- 1h:33m
- 6 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
100 g |
100 g |
100 g |
100 g |
50 g |
50 g |
50 g |
50 g |
5 g |
5 g |
50 ml |
50 ml |
kypřící prášek do pečiva bezlepkový 5 g |
5 g |
6 g |
6 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
6 g |
6 g |
220 ml |
220 ml |
25 g |
25 g |
Ještě | |
1 litr |
1 litr |
20 g |
20 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
20 g |
20 g |
Pomazánka z řepy | |
200 g |
200 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
bez laktózy, nastrouhat 50 g |
50 g |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
1 hrst |
1 hrst |
Postup přípravy
-
Všechny sypké suroviny v míse promícháme, droždí přidáváme až jako poslední. Rukou rozdrobíme do směsi gel vytvořený z vody a psyllia. Med promícháme s teplou vodou a tekutinu přidáme k sypké směsi s psylliem. Rukou vyhněteme lepivé těsto. Mísu s těstem přikryjeme poklopem nebo zabalíme do potravinářské folie a necháme na teplém místě cca 1 hodinu kynout. Můžeme nechat v lednici do druhého dne, rozhodně to přidá na chuti konečného pečiva. Před tvarováním pak nechat alespoň hodinu v teple těsto ohřát.
-
Troubu rozehřejeme na 250°C. Na dno trouby dáme hrnec s 0,5 l vody. Do těsta zapracujeme rukou rozpuštěný tuk a vypracujeme hladké těsto, které překlopíme na pomoučenou plochu, bude ho cca 600 g. Rozdělíme ho nožem na šest 100 g kousků, z nichž vyválíme kuličky, které rukou opatrně zploštíme (výška cca3-4 cm) a uprostřed uděláme otvor prstem namočeným ve vodě nebo v oleji, rukou kolem prstu tvarujeme bagel a zvětšujeme otvor na šířku cca 2 cm.
-
Teď máme dvě možnosti, buď necháme kroužky z těsta jen odpočinout cca 30 minut na vyloženém plechu pečícím papírem, potřeme vodou nebo vejcem (pokud není omezení) a posypeme semínky a DÁME ROVNOU PÉCT. Nebo opatrně jednotlivé kroužky nabíráme děrovanou naběračkou a vkládáme na 10 -20 sekund do horké jemně bublající lázně. Pečivo vyndáme na plech, posypeme semínky a pečeme cca 10 minut na vysokou teplotu cca 240°C. Pak teplotu zmírníme na 190 a dopékáme do světle hnědého zbarvení. Pečivo necháme s papírem vychladnout na mřížce a po vychladnutí a změknutí pečiva ho opatrně odtrhneme z papíru.
-
Tradiční náplně:
ostrá hořčice na pomazání + 2 plátky Schwarzwaldské šunky stočené do kornoutku, rucola, sušená rajčat
pomazánka z 150 g bezlaktózového sýra Cottage Madeta ( pro jemnější konzistenci může být v kombinaci s bezlaktózovým tvarohem Madeta) a 100 g vařeného čerstvého hrášku v rostlinném bujónu, ochuceného solí, pepřem a citrónovou šťávou + 2 plátky uzeného lososa, kopr, plátek citronu, plátky okurky
severské obložení - plátek slanečka na listovém salátu a majonéze či hořčici, doplněné kroužky bílé cibule, případně plátky řepy
-
Řepová pomazánka - 4 malé sterilované řepy nastrouhat na hrubé slzy, smíchat s 2 lžícemi kvalitní majonézy a bezlaktózového jogurtu, přidat 50 g odleželé goudy bez laktózy, dosolit a dopepřit dle chuti. Posypat řeřichou nebo klíčky.
Makronutrienty
72%
9%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 425 kJ | 1 330 kJ |
Kalorická hodnota | 101 kcal | 318 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
14,7 g
1,56 g |
46,1 g
4,89 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,47 SVJ | 4,61 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
3,84 g
1,13 g |
12 g
3,55 g |
Bílkoviny | 1,75 g | 5,47 g |
Sůl | 1,34 g | 4,2 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů