Úžasné pečivo amerického střihu ve tvaru kroužků, které se původně plnilo lososem a čerstvým sýrem. Dneska jsou prý pekárny v New Yorku plné těchto bagelů různě plněných a zdobených na sladko i slano.
https://www.facebook.com/bezlepkovevareniradkyvrzalove/
- 2h
- 6 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
200 g |
200 g |
50 g |
50 g |
50 g |
50 g |
(rozpuštěného v 50 ml vlažné vody) 5 g |
5 g |
1 lžička |
1 lžička |
kypřící prášek do pečiva bezlepkový 4 g |
4 g |
6 g |
6 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
5 g |
5 g |
200 ml |
200 ml |
25 g |
25 g |
Postup přípravy
-
Všechny sypké suroviny v míse promícháme, droždí přidáváme až jako poslední. Rukou rozdrobíme do směsi gel vytvořený z vody a psyllia. Agáv. sirup promícháme s teplou vodou a tekutinu přidáme k sypké směsi s psylliem. Rukou vyhněteme lepivé těsto. Mísu s těstem přikryjeme poklopem nebo zabalíme do potravinářské folie a necháme na teplém místě cca 1 hodinu kynout.
-
Troubu rozehřejeme na 230°C. Na dno trouby dáme hrnec s 1 l vody. Do těsta zapracujeme rukou rozpuštěný tuk a vypracujeme hladké těsto, které překlopíme na pomoučenou plochu, bude ho cca 600 g. Rozdělíme ho nožem na šest 100 g kousků, z nichž vyválíme kuličky, které rukou opatrně zploštíme a uprostřed uděláme tvořítkem otvor.
-
Teď máme dvě možnosti, buď necháme kroužky z těsta jen odpočinout na vyloženém plechu pečícím papírem, potřeme vodou nebo vejcem (pokud není omezení) a posypeme semínky a DÁME ROVNOU PÉCT. Nebo opatrně jednotlivé kroužky nabíráme děrovanou naběračkou a vkládáme na 10 sekund do horké jemně bublající slané vody. Pečivo vyndáme na plech, posypeme semínky a pečeme cca 10 - 15 minut. Pokud se pečivo shora připaluje, zmírníme troubu na 200 a dopékáme až zní bagely na poklep dutě.
-
Pečivo necháme s papírem vychladnout na mřížce a po vychladnutí a změknutí pečiva ho opatrně odtrhneme z papíru.
Makronutrienty
86%
6%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 020 kJ | 952 kJ |
Kalorická hodnota | 244 kcal | 227 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
46,6 g
0,638 g |
43,5 g
0,595 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 4,66 SVJ | 4,35 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
4,7 g
1,96 g |
4,39 g
1,83 g |
Bílkoviny | 3,03 g | 2,82 g |
Sůl | 1,31 g | 1,22 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů