- 30m
- 8 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
200 g |
200 g |
80 g |
80 g |
3 kusy |
3 kusy |
3 lžíce |
3 lžíce |
150 ml |
150 ml |
3 kusy |
3 kusy |
Navrch | |
1 000 g |
1 000 g |
50 g |
50 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
30 g |
30 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
Postup přípravy
-
V míse dobře promícháme 200g kukuřičné mouky, 80g panely (nebo jiného cukru), špetku vanilky, 3 žloutky, 3 lžíce dobrého oleje a cca 150ml rostlinného mléka. Nakonec už zlehka lžicí vmícháme sníh ze 3 bílků. Těsto nalijeme olejem vymazané a moukou vysypané formy na dort.
-
Nakrájíme na plátky přibližně kilo jablek, které podusíme doměkka se třemi lžíce arašídového másla a lžící citronové šťávy. Jablka navrstvíme na těsto a pečeme cca 20minut v troubě.
Koláč můžeme posypat arašídy, které na sucho opražíme na pánvi – jakmile začnou zlátnout – přidáme k nim trošku cukru, necháme rozpustit a odstavíme.
Makronutrienty
65%
10%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 740 kJ | 1 597 kJ |
Kalorická hodnota | 177 kcal | 382 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
23,2 g
7,37 g |
50 g
15,9 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,32 SVJ | 5 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
8,74 g
1,01 g |
18,9 g
2,19 g |
Bílkoviny | 3,71 g | 8 g |
Sůl | 0,122 g | 0,263 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů