Léto se rozpaluje a pod stromy nám voní první padaná jablíčka. Sbírám je a už vím, co z nich - krásně křupavý a zdravý jablečný koláček.
- 1h
- 12 porcí
- jednoduché
Potřebné suroviny
130 g |
130 g |
hladká mouka špaldová celozrnná 100 g |
100 g |
130 g |
130 g |
150 g |
150 g |
250 g |
250 g |
200 g |
200 g |
60 g |
60 g |
10 g |
10 g |
1,6 kg |
1,6 kg |
1 kus |
1 kus |
100 ml |
100 ml |
1 lžička |
1 lžička |
70 g |
70 g |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Hrašku, pohankovou a špaldovou mouku smícháme s ovesnými vločkami, polovinou vanilkového i třtinového cukru a práškem do pečiva. Přidáme na kousky nakrájené máslo a promačkáme a vytvoříme tak drobenku.
-
Připravíme si tvarohovou náplň. Smícháme tvaroh, vajíčko, zakysanou smetanu, polovinu vanilkového i třtinového cukru a mléko. Vyšleháme hladký krém.
-
Nastrouhaná jablka smícháme se skořicí.
-
Do vymazané formy začneme vrstvit koláč. Použila jsem formu o průměru 28 cm. Drobenku rozdělíme na čtyři díly - tři použijeme pro vrstvení a čtvrtý, trochu menší díl, použijeme na ozdobné posypání povrchu koláče.
Dno zasypeme prvním dílem drobenky. Následuje polovina nastrouhaných jablek se skořicí. Poté opět zasypeme drobenkou a přidáme další vrstvu jablek.
Na jablka nasypeme třetí díl drobenky. Další vrstvu tvoří tvarohový krém. Lehce uhladíme povrch a posypeme posledním dílem drobenky.
-
Pečeme na 190°C zhruba 40 minut. Koláč je upečený, když jsou okraje koláče lehce růžové a drobenka je křupavá.
Makronutrienty
64%
11%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 708 kJ | 1 687 kJ |
Kalorická hodnota | 169 kcal | 403 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
21,3 g
4,65 g |
50,7 g
11,1 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,13 SVJ | 5,07 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
8,37 g
3,86 g |
20 g
9,21 g |
Bílkoviny | 3,75 g | 8,93 g |
Sůl | 0,119 g | 0,284 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů