Na oslavu 60. narozenin jsem dělala 60ks, naskládala na tác do pyramidy, celé "svázala" karamelovou nití jako pavučinou... Vznikl efektní a chutný dárek pro mlsného oslavence.
Ještě doplnění - pokud byste dělali také karamelovou nit, skladujte v chladnu, ale ne v lednici, jinak vám vlhkost uvnitř nit rozpustí a ona zmizí...tady skápne na věnečky...chuti to vůbec neublíží, ale efekt bude pryč ;)
- 1h:20m
- 60 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Věnečky | |
---|---|
1 špetka |
1 špetka |
90 g |
90 g |
4 kusy |
4 kusy |
250 ml |
250 ml |
140 g |
140 g |
Náplň | |
smetana rostlinná ke šlehání, šlehačka 400 g |
400 g |
Postup přípravy
-
Vodu, sůl a máslo povaříme, ztlumíme plamen a vsypeme mouku. Důkladně mícháme, dokud se těsto nezačne odlepovat od stěn a nechytá se dna. Konzistence hmoty nesmí být kašovitá, jde z ní vytvarovat koule, která drží tvar.
-
Poté odstavíme z ohně, necháme částečně vychladnout, aby hrnec nebyl již horký - jinak se začnou přidaná vejce smažit, a el. šlehačem všleháme vejce. Výsledná hmota je lehce "táhlá", věnečky po nastříkání na plech drží kontury.
-
Na vymaštěný plech stříkáme cukrářským sáčkem s ozdobnou hubičkou malé věnečky (2 patra kroužků nad sebou) či menší pusinky/hromádky bez vnitřního otvoru (větrníčky).
-
Dáme do trouby předehřáté na 250°C, po 5 min ztlumíme na 200°C a dopečeme dozlatova.
Troubu během pečení pokud možno neotvíráme, nemáme-li skleněná dvířka, pečeme cca 5 min zprudka, 5 min volněji a poté můžeme krátce zkontrolovat, ale jen pootevřít dvířka a nakouknout, aby teplota prudce neklesla.
-
Horké věnečky sundáme z plechu a ihned prokrojíme. Po vychladnutí plníme krémem dle chuti nebo jen šlehačkou.
Makronutrienty
44%
14%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 760 kJ | 143 kJ |
Kalorická hodnota | 182 kcal | 34,3 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
13 g
3,11 g |
2,46 g
0,586 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,3 SVJ | 0,246 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
12,5 g
8,29 g |
2,37 g
1,57 g |
Bílkoviny | 4,32 g | 0,816 g |
Sůl | 0,23 g | 0,043 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů