Rychlé věnečky či větrníčky z odpalovaného těsta

isindy

Účastní se soutěže: Vypečené dobroty

Rychlé věnečky či větrníčky z odpalovaného těsta

Na oslavu 60. narozenin jsem dělala 60ks, naskládala na tác do pyramidy, celé "svázala" karamelovou nití jako pavučinou... Vznikl efektní a chutný dárek pro mlsného oslavence.

Ještě doplnění - pokud byste dělali také karamelovou nit, skladujte v chladnu, ale ne v lednici, jinak vám vlhkost uvnitř nit rozpustí a ona zmizí...tady skápne na věnečky...chuti to vůbec neublíží, ale efekt bude pryč ;)

Postup přípravy

  1. Vodu, sůl a máslo povaříme, ztlumíme plamen a vsypeme mouku. Důkladně mícháme, dokud se těsto nezačne odlepovat od stěn a nechytá se dna. Konzistence hmoty nesmí být kašovitá, jde z ní vytvarovat koule, která drží tvar.

  2. Poté odstavíme z ohně, necháme částečně vychladnout, aby hrnec nebyl již horký - jinak se začnou přidaná vejce smažit, a el. šlehačem všleháme vejce. Výsledná hmota je lehce "táhlá", věnečky po nastříkání na plech drží kontury.

  3. Na vymaštěný plech stříkáme cukrářským sáčkem s ozdobnou hubičkou malé věnečky (2 patra kroužků nad sebou) či menší pusinky/hromádky bez vnitřního otvoru (větrníčky).

  4. Dáme do trouby předehřáté na 250°C, po 5 min ztlumíme na 200°C a dopečeme dozlatova.

    Troubu během pečení pokud možno neotvíráme, nemáme-li skleněná dvířka, pečeme cca 5 min zprudka, 5 min volněji a poté můžeme krátce zkontrolovat, ale jen pootevřít dvířka a nakouknout, aby teplota prudce neklesla.

  5. Horké věnečky sundáme z plechu a ihned prokrojíme. Po vychladnutí plníme krémem dle chuti nebo jen šlehačkou.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte