Tak další den se potýkáme s chřipkou, ve dne i v noci. Velké vaření nepřipadá v úvahu, ale něco pro zahřátí a povzbuzení chuti je třeba. Tak zkuste naší svačinovou gulášovku a na chuť jednoduché bramborové vdolky z trouby z prababiččiny kuchařky, těsto je univerzální a možno je udělat na slano jako přílohu k hutné polévce nebo na sladko.. Bez lepku, ve variantě i bez mléka a vajíček.
- 30m
- 8 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Vdolky | |
---|---|
250 g |
250 g |
125 g |
125 g |
1 špetka |
1 špetka |
1 kus |
1 kus |
50 ml |
50 ml |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
2 lžíce |
2 lžíce |
50 g |
50 g |
Postup přípravy
-
Troubu vyhřejeme na 200°C. Brambory smícháme s mlékem, solí a vajíčkem šleháme vidličkou v kašičku, přisypeme mouku a kypřící prášek. Rukou vyhněteme vláčné těsto, které rozválíme na pomoučené ploše na tloušťku 3 cm, vykrajujeme pomoučenou skleničkou kolečka. Pečeme ve vyhřáté troubě 10 minut, pak potřeme rozpuštěným tukem a dopékáme dalších 10 minut.
-
Ještě horké potíráme povidly a sypeme směsí cukru a máku nebo potřeme tukem a sypeme směsí krupicového cukru a skořice. Na slano potíráme rozškvařenou slaninou nebo horké sypeme sýrem. Takto jsou skvělé k hustým polévkám třeba bramboračce nebo gulášovce.
Makronutrienty
63%
17%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 880 kJ | 626 kJ |
Kalorická hodnota | 210 kcal | 150 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
26,2 g
1,29 g |
18,6 g
0,916 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,62 SVJ | 1,86 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
8,62 g
4,33 g |
6,13 g
3,08 g |
Bílkoviny | 7,07 g | 5,03 g |
Sůl | 0,949 g | 0,675 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů