Skvělý lowcarb dezert či snídaně.
Děkujeme Jozefu Kabátovi za recept :)
- 1h
- 12 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Korpus 23cm | |
---|---|
120 g |
120 g |
30 g |
30 g |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 1 lžička |
1 lžička |
nemusí být 1 lžička |
1 lžička |
3 kusy |
3 kusy |
1 lžíce |
1 lžíce |
50 g |
50 g |
1 špetka |
1 špetka |
Náplň | |
2 kusy |
2 kusy |
2 kusy |
2 kusy |
4 lžičky |
4 lžičky |
500 g |
500 g |
Drobenka | |
15 g |
15 g |
30 g |
30 g |
20 g |
20 g |
20 g |
20 g |
50 g |
50 g |
Postup přípravy
-
Rozpustil jsem máslo a po částečném vychladnutí krátce vyšlehal s vejci, solí a citrónovou šťávou. Poté přidal dobře smíchané suché potraviny a vypracoval měkké těsto. To jsem vymačkal do dortové formy (23 cm) na pečící papír. Papír jsem dal i po obvodu formy a těsto částečně vymačkal i na stěny. Pekl jsem v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 minut.
-
Mezitím jsem si vyšlehal mascarpone s erythritolem a vejci. Přelil do korpusu a posypal poměrně silnou vrstvou rybízu. Dal jsem dále péct na stejnou teplotu dalších 20 minut. Nakonec jsem posypal drobenkou a plátky mandlí. Pekl jsem do zezlátnutí drobenky a mandlí, cca dalších 15 minut. Nechal jsem vychladnout pomalu v troubě a pak v lednici, náplň je lahodná, smetanová a spolu s kyselým ovocem bomba, i kalorická... tak opatrně.
-
Jinak bych náplň dělal z tvarohu a zakysanky, ale zrovna jsem narazil v Lidlu na mascarpone ve slevě za dvacku, no neber to :)
Makronutrienty
23%
17%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 096 kJ | 1 398 kJ |
Kalorická hodnota | 262 kcal | 334 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
8,96 g
1,64 g |
11,4 g
2,1 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,896 SVJ | 1,14 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
23 g
12 g |
29,4 g
15,4 g |
Bílkoviny | 6,67 g | 8,51 g |
Sůl | 0,199 g | 0,253 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů