RYBÍZOVÉ ŘEZY - LC
Tento LC zákusek si můžete dát v mé pražské kavárně Ka Sha fe Osvěžující s rybízem, jistě bude skvělý i s malinami či ostružinami. Děkujeme Kateřině Tiché za krásný dezert :)
- 45m
- 8 porcí
- středně obtížné
- Historické
- Jedlé dárky
- Lchf, low carb
- Mixér
- Moučníky a dezerty
- Mražení a chlazení
- Oslava
- Párty
- Pečení
- Snídaně
- Vegetariánské recepty
Suroviny pro 8 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
vajíčka | 4 kusy |
erythritol, sukrin | 2 lžičky |
mrkev | 100 g |
ořechy vlašské mleté | 3 lžíce |
skořice mletá | 1,5 lžiček |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů | 1 lžička |
smetana ke šlehání, šlehačka | 1 kus |
tvaroh měkký tučný | 1 kus |
lučina | 200 g |
čekankový sirup | 20 g |
rybíz červený | 200 g |
Postup přípravy
-
Korpus (plech 37 x 25 cm): 4 žloutky (z bílků se špetkou soli tuhý sníh) a 1 PL erythritolu vyšleháme (těmi samými metličkami jako sníh), přimícháme 1OO g najemno nastrouhané mrkve, 3 PL namletých vlašáků, 1,5 ČL skořice/perníkového koření (záleží, jak moc to chcete provonět a co máte doma...), 1 ČL prdopu bez fosfátů. Nakonec lehce vmícháme sníh, vylijeme na plech s pečícím papírem, pečeme na 18O °C 25 min (záleží na troubě, samozřejmě).
-
Krém: ušleháme 1 vysokoprocentní smetanu do 3/4tuha, vešleháme 1 vaničku tvarohu a 1 lučinu (1OOg) /ještě jednu lučinu budeme potřebovat na vrchní krém/ a, pokud je potřeba, něco čekankového sirupu (záleží na cukernatosti rybízu a sladkostních návyků a preferencí)
-
Dokončení: vychladlý korpus řízneme napůl, spodní plát pomažeme krémem, posypeme kuličkami rybízu, zakryjeme krémem (aby nám držela další placka a nesjížděla po bobulích do pryč), přiklopíme druhou půlí korpusu. Do zbytku krému zašleháme 2 - 3 PL rybízu, tu druhou lučinu (rybíz krém naředí, je potřeba ho opět zhoustnout), případně dosladíme čekankou. Navršíme na řezy a šup s tím do lednice (ideálně přes noc - korpus a lučina nasáknou přebytečnou vodu a celý dezert tak ztuhne). Ráno jsem okrojila strany, řízla na 8 ks a dozdobila.
-
Vypadá to složitě, ale je to skutečně rychlovka. Erythritolu do korpusu jsem dala pouze zarovnanou lžíci, aby šly vyšlehat žloutky (bez cukru vám nevyběhnou). No, a navíc se dá měnit ovoce...
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů