Tento LC zákusek si můžete dát v mé pražské kavárně Ka Sha fe. Ovoce použijeme dle sezóny a vždy si pochutnáme :)
Děkujeme za recept Kateřině Tiché :)
- 40m
- 8 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Korpus | |
---|---|
4 kusy |
4 kusy |
2 lžičky |
2 lžičky |
100 g |
100 g |
3 lžíce |
3 lžíce |
1,5 lžiček |
1,5 lžiček |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 1 lžička |
1 lžička |
Krém | |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
použijeme 100 g, 100 g přidáme na dokončení 200 g |
200 g |
20 g |
20 g |
200 g |
200 g |
Postup přípravy
-
korpus (plech 37 x 25 cm): 4 žloutky (z bílků se špetkou soli tuhý sníh) a 1 PL erythritolu vyšleháme (těmi samými metličkami jako sníh), přimícháme 1OO g najemno nastrouhané mrkve, 3 PL namletých vlašáků, 1,5 ČL skořice/perníkového koření (záleží, jak moc to chcete provonět a co máte doma...), 1 ČL prdopu bez fosfátů. Nakonec lehce vmícháme sníh, vylijeme na plech s pečícím papírem, pečeme na 18O °C 25 min (záleží na troubě, samozřejmě).
-
krém: ušleháme 1 vysokoprocentní smetanu do 3/4tuha, vešleháme 1 vaničku tvarohu a 1 lučinu (1OOg) /ještě jednu lučinu budeme potřebovat na vrchní krém/ a, pokud je potřeba, něco čekankového sirupu (záleží na cukernatosti rybízu a sladkostních návyků a preferencí)
-
dokončení: vychladlý korpus řízneme napůl, spodní plát pomažeme krémem, posypeme kuličkami rybízu, zakryjeme krémem (aby nám držela další placka a nesjížděla po bobulích do pryč), přiklopíme druhou půlí korpusu. Do zbytku krému zašleháme 2 - 3 PL rybízu, tu druhou lučinu (rybíz krém naředí, je potřeba ho opět zhoustnout), případně dosladíme čekankou. Navršíme na řezy a šup s tím do lednice (ideálně přes noc - korpus a lučina nasáknou přebytečnou vodu a celý dezert tak ztuhne). Ráno jsem okrojila strany, řízla na 8 ks a dozdobila.
-
Vypadá to složitě, ale je to skutečně rychlovka. Erythritolu do korpusu jsem dala pouze zarovnanou lžíci, aby šly vyšlehat žloutky (bez cukru vám nevyběhnou). No, a navíc se dá měnit ovoce...
Makronutrienty
19%
26%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 807 kJ | 1 259 kJ |
Kalorická hodnota | 193 kcal | 301 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
5,36 g
2,34 g |
8,36 g
3,66 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,536 SVJ | 0,836 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
16 g
6,51 g |
25 g
10,2 g |
Bílkoviny | 7,48 g | 11,7 g |
Sůl | 0,292 g | 0,456 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů