A je to tu…od rána pohádky, koledy a šrumec v kuchyni! Bramborovej salát hotovej, řízky naklepaný, nasolený, pokapaný olejem, odpočívající v lednici! No a vůně rybí polévky s máslovou zeleninou a jíškou už prostoupila taky celej byt! Přesně tak, jak jí dělávala moje prababička z Malý Strany ♥ Tady je recepis
- 2h
- 6 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Polévka | |
---|---|
+hlava 1 kus |
1 kus |
200 g |
200 g |
200 g |
200 g |
2 kusy |
2 kusy |
2 kusy |
2 kusy |
0,25 kusu |
0,25 kusu |
1 kus |
1 kus |
4 kuličky |
4 kuličky |
4 kuličky |
4 kuličky |
2 kusy |
2 kusy |
1 špetka |
1 špetka |
4 lžíce |
4 lžíce |
3 lžíce |
3 lžíce |
2 kusy |
2 kusy |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 špetka |
1 špetka |
Postup přípravy
-
Rybí hlavu a filet z kapra opláchneme a dáme do hrnce spolu s nakrájenou zeleninou: 1 mrkví, petrželí, cibulí a kusem celeru. Přidáme lžíci soli, bobkovej list, nový koření i pepř a přivedeme k varu. Sebereme vzniklou pěnu, plamen stlumíme a vaříme cca 35-45 minut na mírném ohni. Zbylou zeleninu nastrouháme nahrubo a usmažíme na lžíci másla. Na dalším kousku másla orestujeme pokrájené mlíčí a jikry. Ze zbylého másla a hladké mouky si uděláme světle hnědou jíšku.
-
Hotový vývar scedíme přes jemné síto, schladíme a sebereme tuk, který vyhodíme. Maso z hlavy a filetu obereme. Pak vývar opět přivedeme k varu, zahustíme jíškou. Necháme provařit cca 15-20 minut a přidáme trochu muškátového oříšku, smaženou zeleninu, obrané rybí maso a na závěr i jikry a mlíčí. Dochutíme solí a pepřem a podáváme s krutonkama opraženýma na másle
Makronutrienty
47%
36%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 497 kJ | 747 kJ |
Kalorická hodnota | 119 kcal | 179 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
12 g
1,47 g |
18 g
2,21 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,2 SVJ | 1,8 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
4,27 g
1,68 g |
6,42 g
2,52 g |
Bílkoviny | 9,19 g | 13,8 g |
Sůl | 1,63 g | 2,44 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů