Rybí polévka - bezlepková
Uvařili jsme si bezlepkovou variantu výborné rybí polévky podle Zdeňka Pohlreicha...a opět dobrota, jako vždy :). Když máte kamaráda rybáře, je to skvělé...
- 1h
- 4 porce
- středně obtížné
Suroviny pro 4 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
kapr obecný | 400 g |
kapr, jikry | 100 g |
pepř černý celý | 5 kuliček |
nové koření | 5 kuliček |
bobkový list celý sušený | 2 listy |
mrkev | 1 kus |
petržel kořenová | 1 kus |
cibule | 1 kus |
celer | 0,5 kusu |
máslo čerstvé | 1 lžička |
cibule sladká, šalotka | 1 kus |
bezlepková mouka, libovolná | 2 lžíce |
petrželka, petrželová nať | 2 lžíce |
sůl | 1 lžíce |
pepř černý mletý | 1 špetka |
Postup přípravy
-
Do kastrolu vložíme rybí skelety, hlavy a všechny odřezky (z hlav vyndejte žábry, jinak bude polévka hořká). Přidáme pár kuliček černého pepře a nového koření, bobkový list, mrkev, cibuli, celer a kořen petržele. Zalijeme studenou vodou, osolíme. Jakmile polévka začne vařit, sebereme pěnu a 20 minut pomalu vaříme na mírném ohni.
-
Poté polévku přecedíme.
-
Na kousku másla orestujeme šalotku nasekanou najemno. Orestujeme a zasypeme tak dvěma lžícemi hladké bezlepkové mouky, uděláme obyčejnou jíšku. Zalijeme čirým rybím vývarem, promícháme a ochutíme špetkou muškátového oříšku. Do polévky přidáme jikry nebo mlíčí. Necháme pět minut povařit. Mezitím obereme z hlavy uvařené maso a dáme ho do hrnce.
-
Servírujeme s čerstvou petrželkou a případně bezlepkovým pečivem.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů