Jeden z velmi dobrých receptů z růžičkové kapusty. Je to parádní low carb příloha nebo levná a rychlá večeře. S poměrem surovin samozřejmě můžete experimentovat:) Dobrou chuť!
- 15m
- 4 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
1 000 g |
1 000 g |
200 g |
200 g |
1 hrst |
1 hrst |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Kapustičky očistíme od ovadlých a nažloutlých lístků. Vodu uvedeme do varu, osolíme a růžičky kapisty v ní asi tři minutky povaříme. Měly by být tepelně opracované, ale stále si ještě zachovat křupavost. Zároveň to s vařením nesmíte přehnat, jinak růžičky přijdou a veškerou svoji krásu. Poté scedíme a prudce zchladíme studenou vodou - pokud do ní přidáte i trochu ledu, bude to dokonalé. Necháme okapat.
-
Pokrájejte si slaninu na kostky, ořechy nasekejte a vychladlé růžičky rozkrojte na poloviny.
Na pánev si nalijeme dvě lžíce studené vody. Na ni vložíme na kostky pokrájenou libovější slaninu. Než se voda vypaří, slanina pustí vlastní tuk a hezky se vám pak opeče. Jakmile začne slaninka růžovět, do pánve přidejte hrst nasekaných vlašských ořechů a na poloviny nakrájené kapustičky. Přomíchejte a restujte ještě asi dalších pět minut, aby se růžičky obalily výpekem a trochu se opekly.
-
Podávejte jako samostatné jídlo nebo jako přílohu. Chuť můžete ještě doladit, výborná je například šalvěj, česnek, rozmarýn... Parádu nadělá také lžíce na jemno nastrouhaného parmazánu.
Makronutrienty
21%
17%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 697 kJ | 2 164 kJ |
Kalorická hodnota | 167 kcal | 517 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
5,28 g
1,08 g |
16,4 g
3,36 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,528 SVJ | 1,64 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
15,4 g
5,03 g |
47,7 g
15,6 g |
Bílkoviny | 4,14 g | 12,8 g |
Sůl | 0,575 g | 1,78 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů