Rumové perníčky s marcipánem
Když jsem uviděla tenhle recept u Meg v kuchyni, bylo jasné, že musím. Prostě musím. Rumové perníčky zbožňuju už od dětství a marcipán je moje tajná láska. Jestli to máte stejně jako já, určitě vyzkoušejte.
- 4h
- 40 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 40 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
hladká mouka pšeničná | 400 g |
cukr moučka | 160 g |
med včelí | 120 g |
máslo | 60 g |
kakaový prášek, holandské kakao | 10 g |
vajíčka | 2 kusy |
citrón | 0,5 kusu |
kypřící prášek do perníku | 1 kus |
soda jedlá | 1 lžička |
kořenicí směs perníkové koření | 1 lžička |
marcipán | 150 g |
rum (originál tuzemský) | 150 ml |
cukr moučka | 200 g |
čokoláda hořká na vaření | 30 g |
ořechy vlašské | 200 g |
Postup přípravy
-
nejprve si den před pečením vypracujte těsto - část mouky můžete nahradit žitnou moukou, perníky dostanou lepší a silnější chuť - vypracované těsto zabalte do sáčku nebo fólie a dejte odležet do chladu buď na několik hodin, ideálně na den či dva
-
- odpočinuté těsto rozdělte na dvě poloviny, první nechte zabalené, druhé rozválejte na plát o síle 5 mm - k ruce si připravte marcipán, odkrojte z něj kus a rozválejte na delšího hada - toho nakrájejte na malé kousky - z nich udělejte pidi kuličky - přijdou jako náplň do perníku
-
- z plátu postupně vykrajujte kolečka s průměrem 3 cm - s přidáním žitné mouky mi těsto rychle osychalo a pak se s ním hůře pracovalo, takže bylo lepší vykrájet si vždy pár koleček, naplnit, propracovat je a pak začít nanovo
-
- hotové kuličky naskládejte vedle sebe na plech - můžete celkem dost blízko k sobě, nevyskočí nijak drasticky
-
- pečte v troubě vyhřáté na 180°C přibližně 15 minut - dávka vychází přibližně na 4 plechy, záleží na velikosti kuliček - zatímco je plech v troubě, připravte si k ruce mísu s moučkovým cukrem - doporučuji péct jednotlivě, sice se celková doba pečení dost protáhne, ale perníčky na obalení musí být teplé, tak je postupné dopékání lepší - ještě horké kuličky postupně namočte do rumu a ihned obalte v moučkovém cukru
-
- obalené perníčky skládejte na volný plech nebo velký talíř a ihned po dopečení další várky postupujte stejně - když máte vymáčené a obalené všechny kuličky, postup máčení v rumu zopakujte - ale jenom v rumu - já mám na perníčkách ještě o vrstvu cukru více, protože jsem perníčky dávala z rumu do cukru a hned zase do rumu a větší část cukru se mi pak v rumu smyla, takže jsem dávala ještě do cukru - až u poslední várky jsem zjistila, že lepší je po prvním cukru počkat, nechat zaschnout a až poté máčet znovu v alkoholu
-
- obalené perníčky skládejte na volný plech nebo velký talíř a ihned po dopečení další várky postupujte stejně - když máte vymáčené a obalené všechny kuličky, postup máčení v rumu zopakujte - ale jenom v rumu - já mám na perníčkách ještě o vrstvu cukru více, protože jsem perníčky dávala z rumu do cukru a hned zase do rumu a větší část cukru se mi pak v rumu smyla, takže jsem dávala ještě do cukru - až u poslední várky jsem zjistila, že lepší je po prvním cukru počkat, nechat zaschnout a až poté máčet znovu v alkoholu
-
- usušené kuličky už stačí jenom ozdobit pomocí ořechů - mohlo by se zdát, že jsou tam vlastně jenom pro parádu a zbytečné, ale nebuďte líní, ořechy dají perníčkům tu pověstnou tečku - v misce si rozehřejte kousek hořké čokolády, pomocí lžičky zespoda trošku namočte ořech a přitiskněte na perníček - pokud nechcete dávat poloviny ořechů, stačí i čtvrtka - prý se tak hodně podobají kuřátkům - no pěkně nalitým teda
-
- ozdobené perníčky nechte zaschnout, aby ořechy při uskladnění neopadávaly a uzavřete do suché nádoby s víkem - ideálně nepozorovaně schovejte, protože jsou prudce návykové a žravé - navíc ze začátku silně alkoholové, takže moc nedoporučuji jich spráskat kopu, když se chystáte za volant
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů