Rumové perníčky s marcipánem

Michaela Rau

Účastní se soutěže: Chutné svačinky

Rumové perníčky s marcipánem

Když jsem uviděla tenhle recept u Meg v kuchyni, bylo jasné, že musím. Prostě musím. Rumové perníčky zbožňuju už od dětství a marcipán je moje tajná láska. Jestli to máte stejně jako já, určitě vyzkoušejte.

Postup přípravy

  1. nejprve si den před pečením vypracujte těsto - část mouky můžete nahradit žitnou moukou, perníky dostanou lepší a silnější chuť

    - vypracované těsto zabalte do sáčku nebo fólie a dejte odležet do chladu buď na několik hodin, ideálně na den či dva

  2. - odpočinuté těsto rozdělte na dvě poloviny, první nechte zabalené, druhé rozválejte na plát o síle 5 mm

    - k ruce si připravte marcipán, odkrojte z něj kus a rozválejte na delšího hada - toho nakrájejte na malé kousky - z nich udělejte pidi kuličky - přijdou jako náplň do perníku

  3. - z plátu postupně vykrajujte kolečka s průměrem 3 cm - s přidáním žitné mouky mi těsto rychle osychalo a pak se s ním hůře pracovalo, takže bylo lepší vykrájet si vždy pár koleček, naplnit, propracovat je a pak začít nanovo

  4. - hotové kuličky naskládejte vedle sebe na plech - můžete celkem dost blízko k sobě, nevyskočí nijak drasticky

    - hotové kuličky naskládejte vedle sebe na plech - můžete celkem dost blízko k sobě, nevyskočí nijak drasticky
  5. - pečte v troubě vyhřáté na 180°C přibližně 15 minut - dávka vychází přibližně na 4 plechy, záleží na velikosti kuliček

    - zatímco je plech v troubě, připravte si k ruce mísu s moučkovým cukrem - doporučuji péct jednotlivě, sice se celková doba pečení dost protáhne, ale perníčky na obalení musí být teplé, tak je postupné dopékání lepší

    - ještě horké kuličky postupně namočte do rumu a ihned obalte v moučkovém cukru

  6. - obalené perníčky skládejte na volný plech nebo velký talíř a ihned po dopečení další várky postupujte stejně

    - když máte vymáčené a obalené všechny kuličky, postup máčení v rumu zopakujte - ale jenom v rumu - já mám na perníčkách ještě o vrstvu cukru více, protože jsem perníčky dávala z rumu do cukru a hned zase do rumu a větší část cukru se mi pak v rumu smyla, takže jsem dávala ještě do cukru - až u poslední várky jsem zjistila, že lepší je po prvním cukru počkat, nechat zaschnout a až poté máčet znovu v alkoholu

    - obalené perníčky skládejte na volný plech nebo velký talíř a ihned po dopečení další várky postupujte stejně

- když máte vymáčené a obalené všechny kuličky, postup máčení v rumu zopakujte - ale jenom v rumu - já mám na perníčkách ještě o vrstvu cukru více, protože jsem perníčky dávala z rumu do cukru a hned zase do rumu a větší část cukru se mi pak v rumu smyla, takže jsem dávala ještě do cukru - až u poslední várky jsem zjistila, že lepší je po prvním cukru počkat, nechat zaschnout a až poté máčet znovu v alkoholu
  7. - obalené perníčky skládejte na volný plech nebo velký talíř a ihned po dopečení další várky postupujte stejně

    - když máte vymáčené a obalené všechny kuličky, postup máčení v rumu zopakujte - ale jenom v rumu - já mám na perníčkách ještě o vrstvu cukru více, protože jsem perníčky dávala z rumu do cukru a hned zase do rumu a větší část cukru se mi pak v rumu smyla, takže jsem dávala ještě do cukru - až u poslední várky jsem zjistila, že lepší je po prvním cukru počkat, nechat zaschnout a až poté máčet znovu v alkoholu

  8. - usušené kuličky už stačí jenom ozdobit pomocí ořechů - mohlo by se zdát, že jsou tam vlastně jenom pro parádu a zbytečné, ale nebuďte líní, ořechy dají perníčkům tu pověstnou tečku

    - v misce si rozehřejte kousek hořké čokolády, pomocí lžičky zespoda trošku namočte ořech a přitiskněte na perníček - pokud nechcete dávat poloviny ořechů, stačí i čtvrtka - prý se tak hodně podobají kuřátkům - no pěkně nalitým teda

  9. - ozdobené perníčky nechte zaschnout, aby ořechy při uskladnění neopadávaly a uzavřete do suché nádoby s víkem

    - ideálně nepozorovaně schovejte, protože jsou prudce návykové a žravé - navíc ze začátku silně alkoholové, takže moc nedoporučuji jich spráskat kopu, když se chystáte za volant

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte