Rukolový salát s avokádem
- 30m
- 2 porce
- jednoduché
- Bez tepelné úpravy
- Lchf, low carb
- Paleo
- Párty
- Primal
- Rostlinný původ
- Saláty
- Vaříme ze základu
- Vegetariánské recepty
- Whole30
Suroviny pro 2 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
ledový salát | 0,5 kusu |
polníček | 1 hrst |
rukola | 2 hrsti |
rajčata sušená v oleji | 200 g |
rajčata cherry | 4 kusy |
slunečnicová semínka | 1 hrst |
cibule červená | 1 kus |
avokádo | 1 kus |
citrón | 1 kus |
olivový olej | 3 lžíce |
sůl | 1 lžička |
pepř černý mletý | 1 špetka |
kořenicí směs provensálské bylinky | 1 lžička |
Postup přípravy
-
Do menší mističky dáme ingredience na zálivku. Rozšleháme vidličkou, až zálivka získá trochu hustější konzistenci.
-
Mezi tím si připravíme suroviny na salát. Omyjeme salátové listy a ty pokrájíme, omyjeme rukolu a polníček. Omyjeme cehry rajčátka a nakrájíme na poloviny nebo na čtvrtiny. Pokrájíme sušená rajčata a ze skleničky vyndáme i kapary. Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenoučké proužky. Avokádo pokrájíme na kostičky. (Avokádo se rozpůlí, vyndá se pecka, následně se lžící vyžďoubne půlka akováda ze slupky a ta se pokrájí. Pokud je avokádo zralé, měkčí, lze dužinu od šlupky oddělit velmi snadno.)
-
Všechny suroviny lehce promícháme dohromady ve velké míse. Posypeme slunečnicovými semínky a okořeníme trochou provensálského koření (nejlepší chuť má to, které se kupuje rovnou v mlýnku i se solí)
-
Zálivkou salát poléváme až těsně před podáváním, aby nezměkl. Před politím zálivku ještě trochu promícháme vidličkou a celou ji vlijeme na salát, ten pak ještě zlehka zamícháme a můžeme podávat.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů