- 30m
- 2 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
Salát | |
---|---|
0,5 kusu |
0,5 kusu |
1 hrst |
1 hrst |
2 hrsti |
2 hrsti |
200 g |
200 g |
4 kusy |
4 kusy |
1 hrst |
1 hrst |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
Zálivka | |
1 kus |
1 kus |
3 lžíce |
3 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
kořenicí směs provensálské bylinky 1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Do menší mističky dáme ingredience na zálivku. Rozšleháme vidličkou, až zálivka získá trochu hustější konzistenci.
-
Mezi tím si připravíme suroviny na salát. Omyjeme salátové listy a ty pokrájíme, omyjeme rukolu a polníček.
Omyjeme cehry rajčátka a nakrájíme na poloviny nebo na čtvrtiny.
Pokrájíme sušená rajčata a ze skleničky vyndáme i kapary.
Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenoučké proužky.
Avokádo pokrájíme na kostičky. (Avokádo se rozpůlí, vyndá se pecka, následně se lžící vyžďoubne půlka akováda ze slupky a ta se pokrájí. Pokud je avokádo zralé, měkčí, lze dužinu od šlupky oddělit velmi snadno.)
-
Všechny suroviny lehce promícháme dohromady ve velké míse. Posypeme slunečnicovými semínky a okořeníme trochou provensálského koření (nejlepší chuť má to, které se kupuje rovnou v mlýnku i se solí)
-
Zálivkou salát poléváme až těsně před podáváním, aby nezměkl. Před politím zálivku ještě trochu promícháme vidličkou a celou ji vlijeme na salát, ten pak ještě zlehka zamícháme a můžeme podávat.
Makronutrienty
40%
11%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 636 kJ | 2 837 kJ |
Kalorická hodnota | 152 kcal | 678 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
10,1 g
3,01 g |
45,2 g
13,4 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,01 SVJ | 4,52 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
12,8 g
1,76 g |
56,9 g
7,87 g |
Bílkoviny | 2,69 g | 12 g |
Sůl | 0,682 g | 3,04 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů