ROZPEČENÝ VEPŘOVÝ BŮČEK S DUŠENOU KARI MRKVIČKOU

Danula

Oblíbené jídlo naší rodiny...

ROZPEČENÝ VEPŘOVÝ BŮČEK S DUŠENOU KARI MRKVIČKOU

Suroviny pro 5 osob

Čeho Kolik
vepřový bok, bůček bez kosti 1 kg
kmín drcený 1 lžička
česnek sušený / granulovaný 1 lžička
paprika sladká mletá 1 špetka
olej řepkový 2 lžíce
máslo čerstvé 1 lžíce
cibule 1 kus
mrkev 1 000 g
cukr krystal 3 lžíce
sůl 2 špetky
kmín drcený 1 lžička
kořenicí směs kari, jemné 1 lžička
jíška světlá bez lepku 10 g
pepř černý mletý 2 špetky

Postup přípravy

  1. Maso: Vepřový bok bez kosti nakrájíme na cca 3cm silné plátky, rozložíme pěkně vedle sebe řezem na prkénko, osolíme a okořeníme oblíbeným kořením (já dala trochu staročeského, trochu drceného kmínu, sušený česnek a špetku mleté sladké papriky pro barvu), potřeme olejem a pomačkáme důkladně tenderizérem. Pak maso otočíme a postup opakujeme. Nakořeněné maso uložíme přes noc do lednice.

  2. Hodinku před pečením vyndáme z lednice, aby se stihlo "rozdýchat", podlijeme vodou, zakryjeme neprodyšně alobalem a pečeme zvolna necelé dvě hodinky (peču dlouho, aby byl bůček ve finále naprosto měkký, téměř se dá mazat na chleba, jak říká můj mužský a tak to milujeme). Když je masíčko měkké, odstraníme alobal a dopékáme do barvy. V případě potřeby ještě podlijeme a výpekem maso přelijeme.

  3. Kari mrkvička: Na másle necháme zpěnit nadrobno nakrájenou cibuli, poté vsypeme na kolečka nakrájenou mrkev, zasypeme několika lžícemi krystalu a zarestujeme. Poté zalijeme vodou, osolíme, přidáme trošku drceného kmínu a kari koření a necháme pod pokličkou téměř změknout.

  4. Pak pokličku odstraníme, necháme tekutinu částečně zredukovat, zahustíme hotovou jíškou a necháme 2 minutky povařit. Dle potřeby dochutíme solí a mletým černým pepřem.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů