ROZPEČENÝ VEPŘOVÝ BŮČEK S DUŠENOU KARI MRKVIČKOU
Oblíbené jídlo naší rodiny...
- 2h:30m
- 5 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 5 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
vepřový bok, bůček bez kosti | 1 kg |
kmín drcený | 1 lžička |
česnek sušený / granulovaný | 1 lžička |
paprika sladká mletá | 1 špetka |
olej řepkový | 2 lžíce |
máslo čerstvé | 1 lžíce |
cibule | 1 kus |
mrkev | 1 000 g |
cukr krystal | 3 lžíce |
sůl | 2 špetky |
kmín drcený | 1 lžička |
kořenicí směs kari, jemné | 1 lžička |
jíška světlá bez lepku | 10 g |
pepř černý mletý | 2 špetky |
Postup přípravy
-
Maso: Vepřový bok bez kosti nakrájíme na cca 3cm silné plátky, rozložíme pěkně vedle sebe řezem na prkénko, osolíme a okořeníme oblíbeným kořením (já dala trochu staročeského, trochu drceného kmínu, sušený česnek a špetku mleté sladké papriky pro barvu), potřeme olejem a pomačkáme důkladně tenderizérem. Pak maso otočíme a postup opakujeme. Nakořeněné maso uložíme přes noc do lednice.
-
Hodinku před pečením vyndáme z lednice, aby se stihlo "rozdýchat", podlijeme vodou, zakryjeme neprodyšně alobalem a pečeme zvolna necelé dvě hodinky (peču dlouho, aby byl bůček ve finále naprosto měkký, téměř se dá mazat na chleba, jak říká můj mužský a tak to milujeme). Když je masíčko měkké, odstraníme alobal a dopékáme do barvy. V případě potřeby ještě podlijeme a výpekem maso přelijeme.
-
Kari mrkvička: Na másle necháme zpěnit nadrobno nakrájenou cibuli, poté vsypeme na kolečka nakrájenou mrkev, zasypeme několika lžícemi krystalu a zarestujeme. Poté zalijeme vodou, osolíme, přidáme trošku drceného kmínu a kari koření a necháme pod pokličkou téměř změknout.
-
Pak pokličku odstraníme, necháme tekutinu částečně zredukovat, zahustíme hotovou jíškou a necháme 2 minutky povařit. Dle potřeby dochutíme solí a mletým černým pepřem.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů