Dortík pro mojí maminku k narozeninám - chtěla jsem něco jiného, nového a aby byl dortík pro ni výjimečný
- 6h
- 12 kusů
- náročné
Potřebné suroviny
Korpus | |
---|---|
6 kusů |
6 kusů |
240 g |
240 g |
220 g |
220 g |
1 špetka |
1 špetka |
6 lžic |
6 lžic |
kakaový prášek, holandské kakao 20 g |
20 g |
Krém pařížský | |
250 ml |
250 ml |
3 kusy |
3 kusy |
kakao, instantní kakaový nápoj v prášku 20 g |
20 g |
20 g |
20 g |
100 g |
100 g |
50 g |
50 g |
250 g |
250 g |
Krém máslový bílkový | |
1 kus |
1 kus |
55 g |
55 g |
80 g |
80 g |
Postup přípravy
-
Bílky s cukrem ušlehat do opravdu hodně tuha. Přidat po lžících olej, poté žloutek po žloutku a stále mixovat. Nakonec lehce vmíchat mouku s kakaem. Péct ve vyhřáté troubě na 180st. cca 45 minut.
Jeden korpus mezi tmavé jsem dělala světlý z 1/3 dávky, podle výše uvedeného receptu.
-
Na paříž. krém svaříme v hustou kaši. Druhý den vymixujeme s 1 změklým máslem.
-
Bílek s cukrem šlehat metličkou nad parou, šlehat do té doby, když promneme směs mezi prsty, musí bý hladká, bez známek zrníček cukru. Nesmí se přešlehat nebo převařit, poté by směs začla vonět jako vařená vejce a to už je špatně. Odstavíme z plotny a šleháme na nejvyšší otáčky do tuhého sněhu. Poté postupně lehce zamícháváme máslo a šleháme opravdu na nejmenší otáčky, až hmota zhoustne do krásného lesklého krému.
-
Množství krému násobit dle potřeby, obarveno gelovými potravin. barvami.
Makronutrienty
54%
9%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 641 kJ | 2 452 kJ |
Kalorická hodnota | 392 kcal | 586 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
36,9 g
24,2 g |
55,1 g
36,1 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,69 SVJ | 5,51 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
25,2 g
11 g |
37,6 g
16,5 g |
Bílkoviny | 6,13 g | 9,16 g |
Sůl | 0,163 g | 0,243 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů