Roládová bábovka

Barbora Tinglová

Ať se nám to plní /s domácí třešňovou marmeládou s rumem/

Roládová bábovka

Suroviny pro 20 osob

Čeho Kolik
vajíčka 4 kusy
cukr krupice 4 lžíce
polohrubá mouka 4 lžíce
sůl 1 špetka
marmeláda višňová, třešňová, džem 200 g
vajíčka 4 kusy
cukr krupice 170 g
rum (originál tuzemský) 2 lžíce
olej řepkový 150 ml
bílý jogurt 250 g
polohrubá mouka 270 g
kypřící prášek do pečiva 1 kus
kakao, instantní kakaový nápoj v prášku 2 lžíce

Postup přípravy

  1. Oddělíme si žloutky od bílků. Bílky vyšleháme do tuha se špetkou soli. Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny. Do žloutků zašleháme polohrubou mouku a následně lehce vmícháme sníh z bílků. Pečeme ve vyhřáté troubě /na pečícím papíře/ na 180st. Asi 10 minut. Ihned sundáme z plechu na linku – počkáme cca 15 minut než pečící papír zvlhne, následně sundáme papír, pomažeme marmeládou a srolujeme do rolády.

  2. Celá vejce ušleháme s cukrem a rumovým cukrem do pěny. Následně přimixujeme olej, potom jogurt, poté mouku s práškem do pečiva. Třetinu těsta obarvíme kakaem. Do vymazané formy nejprve trochu světlého těsta, pak trochu tmavého. Na to posadíme roládu /po celém obvodu smotanou do O, já jsem jí rozřízla na dvě půlky a naaranžovala do formy/. Na roládu dáme zbytek tmavého těsta a poslední zbytek světlého těsta. Pečeme na 160st. Přes hodinku, podle trouby a barvy

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů