
Trochu pracnější příprava Vás odmění chutným a oku lahodícím výsledkem.
- 1h
- 7 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Vepřové maso | |
---|---|
1 100 g |
1 100 g |
šunka, (kvalitní výběrová nebo nejvyšší jakosti) 150 g |
150 g |
50 g |
50 g |
mražený špenát listový, řezaný 300 g |
300 g |
2 kusy |
2 kusy |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 stroužky |
2 stroužky |
2 špetky |
2 špetky |
1 špetka |
1 špetka |
200 ml |
200 ml |
Postup přípravy
-
Předem jsem uvařila obě vejce natvrdo, po vychladnutí oloupala.
Mražený špenát jsem vysypala na síto, nechala povolit asi půl hodiny a pak dusila se špetkou soli dokud se nerozpadl na jednotlivé listy, po zchladnutí jsem z něj vymačkala tekutinu.
-
Maso jsem rozkrojila na co největší plát, lehce srovnala paličkou, aby výška masa byla všude zhruba stejná, přibližně 1-1,5 cm.
Celý plát jsem potřela prolisovanými česnekem.
-
Na plát masa jsem rozložila plátky šunky, na ně doprostřed tenké plátky anglické slaniny a čtvrtky vajec pěkně do řady, jejich špičky se lehce překrývaly.
Vedle řady z vajec jsem z vymačkaného špenátu vytvořila jakýsi váleček, aby se špenát necoural a na řezu tvořil kolečko uprostřed rolády.
-
Naplněný plát masa jsem stočila do úhledného válečku, svázala potravinářským provázkem, osolila a opepřila čerstvé mletým pepřem.
-
Hotovou roládu jsem přeložila do pekáče, pokladla kousky másla, podlila vodou a zakrytou pekla zhruba 80 minut při 180°C.
Poté jsem pekáč otevřela a roládu dále pekla už odkrytou za častého přelévání výpekem další půl hodiny. Během této doby jsem roládu dvakrát obrátila a podlila ještě asi půl deci vody.
-
Upečené maso jsem přendala na tác, šťávu slila a kdyby byla řídká a vodová, zredukovala bych ji, tentokrát byla akorát.
Je možno šťávu zahustit a provařit, přecedit.
-
Roládu zbavoval provázku můj muž, zatímco jsem dokončovala přílohu, pro sebe pyré z košťálu květáku a cukety, pro muže a syna bramborovou kaši.
Syn měl ještě trochu dušeného špenátu, já salát Coleslaw podle Ladušky.
Pečená krkovička a krémový Coleslaw - LC
Makronutrienty
3%
51%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 646 kJ | 1 801 kJ |
Kalorická hodnota | 154 kcal | 430 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
0,739 g
0,066 g |
2,06 g
0,185 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,074 SVJ | 0,206 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
11,5 g
4,13 g |
32 g
11,5 g |
Bílkoviny | 12,5 g | 34,9 g |
Sůl | 0,607 g | 1,69 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů