Když má člověk „velký voči“, nakoupí si v akci mascarpone a za čas v půlce týdne zjistí, že u posledního kelímku dochází záruka, nezbývá, než překonat svoji lenost, zachovat se jako správná hospodyňka a postavit se k tomu čelem. Naštěstí to byla rychlovka. Za 45 minut hotovo i s pečením.
- 4h:15m
- 15 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
6 kusů |
6 kusů |
140 g |
140 g |
100 g |
100 g |
Náplň | |
mascarpone, vysokotučný smetanový krém 250 g |
250 g |
250 g |
250 g |
200 g |
200 g |
Další | |
120 g |
120 g |
100 ml |
100 ml |
1 lžíce |
1 lžíce |
kakaový prášek, holandské kakao 1 lžíce |
1 lžíce |
Postup přípravy
-
Cukr ušleháme se žloutky do pěny, z bílků vyšleháme sníh a střídavě s moukou přimícháme do žloutkové pěny.Těsto vylijeme na plech vyložený pečícím papírem a vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečeme 7-10 minut. Roláda musí zůstat světlejší, aby nebyla přesušená. Nezamotáváme, necháme volně vychladnout. Potom sundáme papír.
-
Než vychladne piškot, uvaříme silnou rozpustnou kávu a nalijeme do ní podle chuti rum.Mascarpone, šlehačku, tvaroh a ztužovač šlehačky ušleháme najednou do tužšího krému. Přisladíme podle chuti.
-
Na vychladlý piškot natřeme vrstvu krému, asi třetinu necháme stranou na ozdobu. Po délce k jedné straně položíme 3 piškoty namočené v kávě s rumem. Roládu trochu zavineme a položíme další tři piškoty. Opět trochu zavineme a položíme poslední piškoty. Zavineme zbytek rolády.Roládu posypeme přes sítko práškovým kakaem. Zbylý krém dáme do sáčku s cukrářskou špičkou a nastříkáme na roládu.
Makronutrienty
51%
16%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 029 kJ | 971 kJ |
Kalorická hodnota | 246 kcal | 232 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
22,2 g
13,6 g |
20,9 g
12,8 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,22 SVJ | 2,09 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
14,3 g
8,54 g |
13,5 g
8,06 g |
Bílkoviny | 7,08 g | 6,68 g |
Sůl | 0,131 g | 0,123 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů