Rohlíky
Recept na domácí pečivo znám už dlouho, ale stejně dlouho pátrám po tom, jak docílit toho, aby ty rožky byly takové, jaké mají být. Až jsem objevila postup v "Dobře zadělané kuchyni", kde bylo kromě receptu samotného i skvělé video na "motání rohlíků".
- 2h
- 10 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 10 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
hladká mouka pšeničná | 500 g |
pivo světlé | 300 g |
vepřové sádlo | 30 g |
droždí kostka | 0,5 kusu |
sůl | 10 g |
cukr moučka | 1 lžička |
sezamové semínko světlé | 2 lžíce |
Postup přípravy
-
Recept na domácí pečivo znám už dlouho, ale stejně dlouho pátrám po tom, jak docílit toho, aby ty rožky byly takové, jaké mají být. Až jsem objevila postup v "Dobře zadělané kuchyni", kde bylo kromě receptu samotného i skvělé video na "motání rohlíků".
-
- k drožďové kašičce přidejte ostatní suroviny vypracujte hladké, pružné, vláčné těsto a nelepivé těsto - hotové těsto dejte do mísy, zakryjte igelitem nebo potravinářskou fólií a nechte 60 minut kynout
-
- po vykynutí si rozdělte na 10 dílů - můžete i na méně, já si k ruce vzala váhu a navážila kousky po cca 85 g - jednotlivé díly postupně rozplácněte na placku, tu přehněte na polovinu a těsto rozválejte na trojúhelník - chce to trochu cviku, opravdu velice doporučuji shlédnout Martinovo video, mě osobně to moc pomohlo
-
- rohlíky naskládejte na plech s pečícím papíre nebo fólií, zakryjte igelitem a nechte 30 minut kynout - cca 20-25 minut před koncem kynutí si dejte na dno trouby na mřížku prázdný plech na zapaření trouby - troubu nastavte na 240°C horkovzduch (výhoda pečení dvou plechů najednou, ale delší nahřívání trouby) nebo na horní a spodní ohřev na 250°C a nechte nahřát - k ruce poblíž trouby si připravte hrnek se horkou vodou - rohlíky před pečením pokropte kropičkou a libovolně posypte semínky nebo třeba solí s kmínem
-
- do vyhřáté trouby do spodní třetiny dejte první plech s rohlíky a na plech u dna chrstněte polovinu vody z hrnku - troubu rychle zavřete, aby vám neunikla pára - pokud nemáte horkovzduch, první várku rohlíků budete péct cca 15 minut, záleží na výkonu trouby, ale rohlíčky by měly být obzvláště vypečené, věřte, že ta chuť za to stojí
-
- horké rohlíky okamžitě z plechu přestěhujte na chladnoucí mřížku - druhou várku dejte péct stejně - tj. opět se zapařením trouby, jen čas se vám možná maličko zkrátí, já jsem měla druhý plech trochu tmavší, ale my je takhle máme moc rádi
-
PS: Pokud chcete mít rohlíky extra vynikající, schovejte si (max. na týden) do lednice kus hotového těsta zhruba o 100 g a přidejte do další várky (nakrájené na kousky necháte před zaděláním necelou hodinku zakryté odpočinout na vále a pak jen vmícháte do nového těsta). Mnohem hezčí barvy zase dosáhnete přidáním hladké špaldové (lidl) mouky do těsta - dávám v poměru 3:2 hladká ku špaldě.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů