Co se týče lidových tradic, jsem tak trošku rebel. Takže klidně jím maso, když bych měla držet půst a klidně uvařím nudle s mákem, když bych měla péct husu...
Ale pro svoje rošťárny jsem si nadmíru oblíbila Zelený čtvrtek a letos vyměnila špenátovou bábovku za...
- 1h
- 24 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
3 kusy |
3 kusy |
180 g |
180 g |
120 ml |
120 ml |
1 kus |
1 kus |
100 g |
100 g |
2 lžičky |
2 lžičky |
270 g |
270 g |
1 kus |
1 kus |
1 špetka |
1 špetka |
Náplň | |
600 g |
600 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
1/2 sáčku Želatinového ztužovače za studena od Dr.Oetkera. 2 lžičky |
2 lžičky |
3 lžičky |
3 lžičky |
Postup přípravy
-
Na husté sítko vyklopíme rozmrzlý špenátový protlak a necháme ho vykapat.
-
V míse vyšleháme ručním elektrickým šlehačem žloutky s cukrem do husté bílé pěny, po částech přišleháme olej, poté vmícháme vykapaný špenát, mandlové aroma, mleté mandle, po částech vsypeme směs mouky a kypřícího prášku a nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků, ušlehaný se špetkou soli.
-
Těsto vlijeme na hluboký plech, vymazaný máslem a vysypaný hrubou moukou (použila jsem plech o rozměrech (40x27cm) a pečeme cca 20-25 minut na 170 stupňů.
-
necháme vychladnout, potřeme náplní, posypeme skořicovým cukrem a dáme zatuhnout do ledničky.
Makronutrienty
43%
9%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 516 kJ | 1 158 kJ |
Kalorická hodnota | 362 kcal | 277 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
25,6 g
11,6 g |
19,5 g
8,84 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,56 SVJ | 1,95 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
27,8 g
4,13 g |
21,3 g
3,16 g |
Bílkoviny | 5,39 g | 4,12 g |
Sůl | 0,472 g | 0,361 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů