Efektní a ne složité...
- 1h
- 20 kusů
- náročné
Potřebné suroviny
Těsto tmavé | |
---|---|
200 g |
200 g |
100 g |
100 g |
1 špetka |
1 špetka |
1 lžička |
1 lžička |
kakaový prášek, holandské kakao 3 lžíce |
3 lžíce |
125 g |
125 g |
2 kusy |
2 kusy |
1 lžička |
1 lžička |
Těsto světlé | |
125 g |
125 g |
100 g |
100 g |
4 kusy |
4 kusy |
1 kus |
1 kus |
500 g |
500 g |
puding s příchutí vanilky, prášek 1 kus |
1 kus |
Na ozdobu | |
200 g |
200 g |
200 g |
200 g |
Postup přípravy
-
Suroviny na tmavé těsto smícháme a vypracujeme hladké těsto. Dáme ho na půl hodiny odpočinout do lednice.
Potom ho vyjmeme a uděláme z něj kuličky o velikosti menšího vlašského ořechu. Já jsem udělala 42 kuliček.
-
Hluboký plech o velikosti 35 x 35 cm vysteleme pečícím papírem a kuličky na něj rozložíme v pravidelných rozestupech tak, aby byly hezky rovně za sebou v řadách i sloupcích jako vojáci. Já jsem měla v každé řadě 7 kuliček a sloupci 6 kuliček.
-
Teprve teď připravíme světlé těsto:
Změklé máslo vyšleháme spolu s oběma druhy cukru do pěny. Zašleháme žloutky, přidáme tvaroh s pudinkem a nakonec přimícháme tuhý sníh z bílků.
Lžící naneseme kopeček světlého těsta na každou kuličku. Plech vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C a upečeme (zhruba 30 minut, zkusíme špejlí).
-
Vychladlý moučník nakrájíme na řezy. Nůž vedeme vodorovně i svisle vždy v polovině kuliček, které jsou dobře pod světlým těstem vidět. Dolík mezi kuličkami vyplníme kopečkem ušlehané šlehačky a ozdobíme ovocem.
Makronutrienty
49%
14%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 188 kJ | 1 063 kJ |
Kalorická hodnota | 284 kcal | 254 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
24,7 g
13,5 g |
22,1 g
12 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,47 SVJ | 2,21 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
18,5 g
10,6 g |
16,6 g
9,45 g |
Bílkoviny | 6,81 g | 6,1 g |
Sůl | 0,152 g | 0,136 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 10. Hořčice a výrobky z ní
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů