Řepovo-cuketové “bramboráky” bez smažení

V sezoně cuket je dobré mít v zásobě dostatek receptů, kde se cuketa dá uplatnit. Tento je moc dobrý, snad zachutná i vám.

Řepovo-cuketové “bramboráky” bez smažení

Suroviny pro 2 osoby

Čeho Kolik
červená řepa, předvařená 120 g
cuketa 150 g
vajíčka 1 kus
krupice kukuřičná, polenta 100 g
strouhanka kukuřičná 50 g
sůl 1 lžička
pepř černý mletý 1 špetka
majoránka sušená drhnutá 1 lžíce
česnek stroužky 4 kusy
olej řepkový 1 lžíce
sýr eidam 45%, strouhaný 50 g
rajčata 2 kusy

Postup přípravy

  1. Cuketu oloupejte a nahrubo nastrouhejte. Posolte a nechejte chvíli vypotit. Mezitím si nastrouhejte uvařenou řepu na jemném struhadle. Přidejte k ní vejce, vymačkanou cuketu, papriku, majoránku a česnek dle chuti a případně osolte. Zhruba půl na půl dosypte polentou a strouhankou (množství záleží na savosti nastrouhané zeleniny – mně vyšlo asi 30 g od každého). Vznikne těstíčko hustoty jako na bramborák.

  2. Rozpalte kontaktní gril či pánev, lehounce potřete olejem (ale nemusí ani být) a lžící tvořte hromádky, které rozetřete do 0,5–1cm vysokých placiček. Z každé strany opékejte cca 5 minut.

    Rozpalte kontaktní gril či pánev, lehounce potřete olejem (ale nemusí ani být) a lžící tvořte hromádky, které rozetřete do 0,5–1cm vysokých placiček. Z každé strany opékejte cca 5 minut.

  3. Jakmile jsou "bramboráčky" dopečené, sejměte z grilu (pánve) a teplé servírujte. Dozdobit můžete hromádkou nastrouhaného sýru (dle chuti – já použila čedar) a zeleninou, kterou doma či na zahrádce najdete. Dobrou chuť.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů