Řepovo-cuketové “bramboráky” bez smažení
V sezoně cuket je dobré mít v zásobě dostatek receptů, kde se cuketa dá uplatnit. Tento je moc dobrý, snad zachutná i vám.
- 30m
- 2 porce
- středně obtížné
Suroviny pro 2 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
červená řepa, předvařená | 120 g |
cuketa | 150 g |
vajíčka | 1 kus |
krupice kukuřičná, polenta | 100 g |
strouhanka kukuřičná | 50 g |
sůl | 1 lžička |
pepř černý mletý | 1 špetka |
majoránka sušená drhnutá | 1 lžíce |
česnek stroužky | 4 kusy |
olej řepkový | 1 lžíce |
sýr eidam 45%, strouhaný | 50 g |
rajčata | 2 kusy |
Postup přípravy
-
Cuketu oloupejte a nahrubo nastrouhejte. Posolte a nechejte chvíli vypotit. Mezitím si nastrouhejte uvařenou řepu na jemném struhadle. Přidejte k ní vejce, vymačkanou cuketu, papriku, majoránku a česnek dle chuti a případně osolte. Zhruba půl na půl dosypte polentou a strouhankou (množství záleží na savosti nastrouhané zeleniny – mně vyšlo asi 30 g od každého). Vznikne těstíčko hustoty jako na bramborák.
-
Rozpalte kontaktní gril či pánev, lehounce potřete olejem (ale nemusí ani být) a lžící tvořte hromádky, které rozetřete do 0,5–1cm vysokých placiček. Z každé strany opékejte cca 5 minut.
-
Jakmile jsou "bramboráčky" dopečené, sejměte z grilu (pánve) a teplé servírujte. Dozdobit můžete hromádkou nastrouhaného sýru (dle chuti – já použila čedar) a zeleninou, kterou doma či na zahrádce najdete. Dobrou chuť.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů