V sezoně cuket je dobré mít v zásobě dostatek receptů, kde se cuketa dá uplatnit. Tento je moc dobrý, snad zachutná i vám.
- 30m
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
120 g |
120 g |
150 g |
150 g |
1 kus |
1 kus |
100 g |
100 g |
50 g |
50 g |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
1 lžíce |
1 lžíce |
4 kusy |
4 kusy |
1 lžíce |
1 lžíce |
Na ozdobu | |
50 g |
50 g |
2 kusy |
2 kusy |
Postup přípravy
-
Cuketu oloupejte a nahrubo nastrouhejte. Posolte a nechejte chvíli vypotit. Mezitím si nastrouhejte uvařenou řepu na jemném struhadle. Přidejte k ní vejce, vymačkanou cuketu, papriku, majoránku a česnek dle chuti a případně osolte. Zhruba půl na půl dosypte polentou a strouhankou (množství záleží na savosti nastrouhané zeleniny – mně vyšlo asi 30 g od každého). Vznikne těstíčko hustoty jako na bramborák.
-
Rozpalte kontaktní gril či pánev, lehounce potřete olejem (ale nemusí ani být) a lžící tvořte hromádky, které rozetřete do 0,5–1cm vysokých placiček. Z každé strany opékejte cca 5 minut.
-
Jakmile jsou "bramboráčky" dopečené, sejměte z grilu (pánve) a teplé servírujte. Dozdobit můžete hromádkou nastrouhaného sýru (dle chuti – já použila čedar) a zeleninou, kterou doma či na zahrádce najdete. Dobrou chuť.
Makronutrienty
64%
18%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 629 kJ | 2 256 kJ |
Kalorická hodnota | 150 kcal | 539 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
20,5 g
2,44 g |
73,4 g
8,74 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,05 SVJ | 7,34 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
5,64 g
1,76 g |
20,2 g
6,31 g |
Bílkoviny | 5,72 g | 20,5 g |
Sůl | 1,11 g | 3,97 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů